Hlavní obsah

MPSV podpoří dotacemi zaměstnance ohrožené propouštěním

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost výzvu pro předkládání projektů zaměřených na zaměstnance ohrožené nezaměstnaností. O dotace 500 000 až deset miliónů korun mohou požádat profesní a odborové svazy.

Článek

Patří mezi ně například Hospodářská komora, Agrární komora, odbory, Svaz průmyslu a dopravy či Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Uvedlo to dnes MPSV.

"Záměrem výzvy je podpora aktivit spojených s tvořením nových pracovních míst a přípravou zaměstnanců na práci v jiných pracovních pozicích, včetně poradenství, rekvalifikací a odborných praxí," uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Cílovou skupinou jsou zaměstnanci, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání nebo jsou už ve výpovědní lhůtě. Konkrétně jde o skupiny zaměstnanců, které mají kvůli věku nebo zdravotním důvodům ztížené podmínky na trhu práce, tedy o zaměstnance mladší 25 let, starší 50 let a zdravotně postižené.

Peníze na vzdělávání i poradenství

Mezi podporované projekty v rámci výzvy patří například profesní vzdělávání zaměstnanců zaměřené na další uplatnění na trhu práce, pracovně-profesní poradenství, zprostředkování zaměstnání propuštěným zaměstnancům nebo poskytování mzdových příspěvků zaměstnavatelům. Tyto příspěvky by měly být určeny na vzdělávání."V rámci předkládání projektů není přípustné partnerství a podpora není určena pro zaměstnance žadatelů," říká Filipová.

Výzva Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků je průběžná. Žadatelé mohou předkládat návrhy projektů od 8. března 2010 do vyčerpání celkové částky, nejdéle však do 31. srpna 2012. Výše dotace může dosáhnout až 100 procent výdajů. Maximální délka trvání projektů je 24 měsíců a lhůta na realizaci skončí 31. srpna 2014.

Jde o 36. výzvu v rámci Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Je na ni určeno 300,52 miliónu korun. Celkem by do programu mělo jít z fondů Evropské unie 1,84 miliardy eur, tedy asi 47,44 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám