Hlavní obsah

Ministerstvo práce hodlá pokračovat ve snižování počtu míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá i v době krize pokračovat ve snižování počtu míst, které si předsevzala vláda. Uvedl to ministr Petr Nečas (ODS). Dodal ale, že úbytek postů bude v jednotlivých institucích v jeho resortu "individuální". Kabinet si při svém nástupu plánoval počet státních zaměstnanců snížit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

Do roku 2010 chtěl zrušit celkem 9000 míst. Každoročně měla ve státní správě ubýt tři procenta pracovníků.

"Snižování počtu zaměstnanců bude individuální. Přímo na ministerstvu to dodržíme. Jiná bude situace na úřadech práce, kde vzhledem k nárůstu agendy by to byl nesmyslný krok," řekl Nečas. Nezaměstnanost v zemi totiž roste. V lednu její míra činila 6,8 procenta, o měsíc dříve to bylo šest procent. Úřady práce tak na konci prvního letošního měsíce evidovaly 383 842 lidí bez práce.

Nečas ještě podotkl, že jednotlivé instituce ministerstva procházejí restrukturalizačními změnami. Agendu úředníků mění navíc nové zákony, z nichž plynou nové úkoly, připomněl. Od letoška funguje například nový systém nemocenské a od příštího roku začne platit nový důchodový zákon. Lékařská posudková služba se pak vrací z úřadů práce do České správy sociálního zabezpečení. Úřadům tedy pracovníci ubudou.

K přelévání míst nedochází

Nečas ale nesouhlasí s tím, že by se místa mezi jednotlivými institucemi jen přelévala a snižování počtu pracovníků se odehrávalo pouze na papíře. "V České správě sociálního zabezpečení proběhlo snížení počtu pracovníků o téměř šest procent i na úřadech práce proběhne snížení o zhruba pět procent, na ministerstvu provedeme do roku 2010 snížení úplné," uvedl.

S případným úbytkem míst by mělo souviset i to, jak porostou ve veřejném sektoru do roku 2010 platy. Vláda schválila, že by každý rok do mezd mělo putovat o 1,5 procenta peněz víc. Pokud by úřady "zeštíhlely", mohl by si sumu mezi sebe rozdělit menší počet pracovníků. Nárůst příjmů by tak byl vyšší. Pokud by ministerstva snížila počty zaměstnanců podle původních plánů, mohly by se platy zvedat asi o 4,5 procenta. Letos porostou ale tak jako tak výrazněji, než se čekalo. Nečas totiž při projednávání státního rozpočtu prosadil na odměňování další 2,7 miliardy.

Proti rušení míst se v minulosti postavily odbory. Podle mluvčí odborářů rozpočtových a příspěvkových organizací Aleny Vondrové by úbytek pracovníků v některých oborech mohl ohrozit fungování veřejných služeb. Již dříve uvedla, že se v řadě organizací počet míst už snižovat nedá. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám