Hlavní obsah

Kvalifikovaných pracovníků bude nedostatek i v novém roce

Právo, kil

Letošní rok byl charakteristický oživením trhu práce; firmy nabízely proti loňskému roku více nových pracovních pozic pro kvalifikované odborníky. Vyplývá to z šetření mezinárodní personální agentury Robert Half International.

Foto: Profimedia.cz

Výběr vhodného kandidáta je časově velmi náročný, například u obchodních pozic trvá čtyři až šest týdnů.

Článek

V odvětví financí a účetnictví firmy nejvíce hledaly uchazeče na pozice účetních, finančních kontrolorů a do center sdílených služeb. Od poloviny roku rostla poptávka po finančních analyticích.

U obchodních pozic se zvýšil počet nabízených míst v nákupu a prodeji technických produktů používaných ve výrobě, zejména v automobilovém průmyslu, a naopak se snížila poptávka po pozicích obchodníků ve farmacii. Zvýšený zájem byl patrný i po kandidátech z oblasti lidských zdrojů a firemního práva.

 IT postrádá testery a analytiky

„V odvětví informačních technologií (IT) zaznamenáváme zvýšenou poptávku po specialistech už od léta loňského roku. Nejvíce poptávané jsou pozice programátorů, testerů a analytiků. Těch je na trhu stále velký nedostatek. Z tohoto důvodu jsou firmy často ochotny ze svých požadavků na uchazeče slevit,“ říká Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

Ačkoli byl letošní rok charakteristický vyšší poptávkou ze strany zaměstnavatelů, i nadále podle Křížka platí, že výběr vhodného kandidáta je časově velmi náročný. Například u obchodních pozic to trvá čtyři až šest týdnů.

Nabízejí termínované smlouvy

Obecně v letošním roce vzrostla nabídka pracovních poměrů na dobu určitou, a to zejména na pozicích obchodníků, v oblasti lidských zdrojů a v administrativě. V porovnání s loňským rokem se také mírně zvýšil počet pozic nabízených pro absolventy vysokých škol s alespoň minimální praxí.

Druhá polovina roku se vyznačovala zvýšenou poptávkou po specializovaných agenturních zaměstnancích, především z oblasti účetnictví, administrativní podpory a IT.

Změny v Zákoníku práce

Nový rok 2012 bude podle Křížka charakteristický změnami, které s sebou přinese novela Zákoníku práce. „Očekáváme i nadále nedostatek kvalifikovaných pracovníků, a to napříč všemi obory, a také více pracovních příležitostí pro specializované agenturní zaměstnance,“ shrnuje vyhlídky pro příští rok Aleš Křížek.

Reklama

Výběr článků

Načítám