Hlavní obsah

Generálním ředitelem Českých drah bude Petr Žaluda

PRAHA

Šéf finanční společnosti AXA Czech Republic Petr Žaluda nastoupí v únoru 2008 na místo generálního ředitele Českých drah. Do konce ledna dráhy povede Josef Bazala. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to potvrdil náměstek ministra dopravy a šéf dozorčí rady Českých drah Vojtěch Kocourek.

Foto: archív, ČTK

Šéf pojišťovací společnosti AXA Czech Republic Petr Žaluda.

Článek

"Nástup pana Žaludy na funkci je velmi aktuální, koneckonců se ví, že je to člověk pana ministra," uvedl Kocourek. "Předpokladem je, že ty personální změny by mohly proběhnout k 1. únoru. příštího roku," uvedl Kocourek.

Změna pravděpodobně souvisí s vydělením nákladní dopravy z Českých drah do dceřiné společnosti ČD Cargo. Mluvčí drah Ondřej Kubala už dříve nevyloučil, že Bazala by se stal ředitelem ČD Cargo.

Bazala už je předsedou představenstva ČD Cargo, v pětičlenném orgánu působí také Žaluda, Bazalův náměstek pro nákladní dopravu Rodan Šenekl, severomoravský podnikatel Bogdan Heczko a ředitel odboru strategie ČD Jaroslav Richter, který přípravu k založení dceřiné firmy vedl.

ČD Cargo vzniklo 1. prosince. Základní kapitál nové společnosti je 8,8 miliardy korun. Od mateřské firmy ČD Cargo dostane třetinu všech lokomotiv Českých drah a všech 32.000 nákladních vagonů. Z mateřské firmy do dceřiné přejde 13 000 z nynějších asi 55 000 zaměstnanců ČD.

Od osamostatnění nákladní dopravy si ministerstvo dopravy slibuje zprůhlednění finančních toků v ČD, především konec křížového financování ztrátové osobní dopravy ze zisků nákladní dopravy, které ročně činí přes 600 miliónů korun.

Vláda navíc uvažuje, že bude jednat o propojení ČD Cargo se slovenskou železniční společností Cargo Slovakia, která vznikla v lednu 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám