Hlavní obsah

Fronty na plzeňském úřadu práce se citelně prodloužily

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemců o zaměstnání, kteří se hlásili na počátku nového roku na plzeňském úřadu práce, podstatně přibylo. Situace je výrazně horší než před rokem.

Foto: Jan Švábek, Právo

Na plzeňském úřadu práce bylo počátkem ledna nabito.

Článek

„V prvních třech pracovních dnech přišlo 613 nových uchazečů,“ řekla Právu Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce a dodala: „Je to více než loni, to jich bylo za stejnou dobu něco málo přes čtyři sta“.

Pro připomenutí – v roce 2007, tedy v posledním předkrizovém roce, dorazilo počátkem ledna na plzeňský pracák pouhých 322 novopečených nezaměstnaných. Kolik bylo v Plzni lidí bez práce koncem loňského roku, zveřejní úřad práce v příštích dnech. Ke konci listopadu jich ale bylo více než šest a půl tisíce.

Dělníci z agentur

Letos tvoří hlavní část nové klientely zaměstnanci pracovních agentur, to jsou především dělníci od výrobních linek, které soukromé zprostředkovatelny dohazují konkrétním podnikům. Agentury je většinou na konci roku propustí a v lednu nebo únoru, když se opět začíná rozjíždět výroba, je přijímají zpět. „Mezi uchazeči jsou i bývalí pracovníci plzeňského podniku MOVO,“ upřesnila Čadová.

Škoda Transportation, pod kterou MOVO patří, převedla výrobu z plzeňských železničních opraven do moravského Šumperku. Výpověď dostalo 292 lidí, z nichž stovka získala uplatnění ve Škodovce.

Chybí odbornost

V listopadu bylo v Plzni skoro dvanáct set volných míst. Avšak poměrně obtížně se obsazují, zaměstnavatelé většinou požadují speciální vědomosti. „Třeba tady máme požadavky na řidiče a řidiči se u nás o práci ucházejí – bohužel však nesplňují kritéria odborné způsobilosti,“ doplnila Čadová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám