Hlavní obsah

"České ručičky" z Mutěnic se o svoji budoucnost nebojí

Právo, ANNA BROMOVÁ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestiž učňovských oborů se snaží zvýšit celostátní přehlídka odborných dovedností České ručičky, kterou letos již popáté pořádá Jihomoravský kraj. Osmnáctiletý Václav Dočekal z Mutěnic v minulých dnech zvítězil v oboru mechanik-seřizovač a potvrdil, že absolvent technické střední školy si svůj další směr práce i vzdělání může vybírat.

Foto: Profimedia.cz

Dnes jsou technologie všude kolem nás.

Článek

„Můj otec je stolař a rodiče chtěli, ať dělám to, co mě baví,“ odpověděl Vašek na otázku, zda má řemeslo v jejich rodině tradici. Obor si vybral kvůli tomu, že ho bavila matematika a fyzika a chtěl mít dobré uplatnění na trhu práce. To se mu prý splnilo. „Praxi mám a přemýšlím o tom, že využiji i firemní stipendium,“ dodal vítěz soutěže, který si s diplomem odnesl i finanční odměnu a notebook.

Technologie jsou všude kolem nás

V Brně mají navíc absolventi tohoto oboru na výběr i spoustu možností dalšího studia. Jak Václav Dočekal dodal, může dělat téměř cokoli od biomedicínské techniky až po robotiku.

Foto: archiv autor

Vítěz soutěže Václav Dočekal.

Stejně to vidí i vedoucí odboru školství Jihomoravského kraje Hana Poláková. „Dnes jsou technologie všude kolem nás. Bez absolventů technických oborů by se naše republika brzy dostala do ekonomických problémů,“ vyjádřila se na slavnostním vyhlášení vítězů soutěže.

Soutěží se v jedenadvaceti oborech

Přehlídka České ručičky probíhá po celý školní rok. Soutěží v ní studenti středních odborných škol s maturitou i bez ní ve vybraných jednadvaceti oborech. Vítězové získávají finanční i věcné ceny a pozvánku na slavnostní závěrečný galavečer, kterého se účastní organizátoři soutěže, sponzoři i odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám