Hlavní obsah

Atraktivní středoškoláci mají lepší známky a vede se jim lépe i později v životě

Atraktivita má podle amerických vědců kumulativní charakter. Začíná na střední škole a pohledného člověka provází celý život. Dva stejně schopní jedinci nedostanou stejné známky, když je jeden z nich fyzicky atraktivnější.

Foto: Profimedia.cz

Pohledný obličej může být zdrojem celoživotní výhody.

Článek

Díky lepšímu prospěchu se dostanou protežovaní jedinci dále. Později po škole jsou navíc oblíbenější, častěji jsou povyšováni, což s sebou nese vyšší příjmy a jsou lépe přijímáni ve společnosti.

Hezká tvářička budí sympatie

„Naše studie naznačuje, že pohledný obličej může být zdrojem celoživotní výhody a začíná to už na střední škole,“ tvrdí sociologové z University of Illinois a University of Texas. Ani učitelé totiž nejsou imunní vůči evolučnímu tlaku, který nás podvědomě nutí považovat hezké jedince za inteligentnější a lepší osobnosti.

V praxi to není tak, že by podprůměrný žák s hezkou tváří měl lepší známky než premiant s nepříliš atraktivním obličejem. Ale dva stejně nadaní jedinci nejsou přijímáni stejně, pokud se liší vzhledem.

U dívek je to zřetelnější

Podle sociologů Rachel Gordonové z Chicaga a Roberta Crosnoa z Austinu je tento fenomén zřetelnější u dívek a žen, nicméně týká se i chlapců a mužů.

„Mladí lidé s hezkým vzhledem jsou už na střední škole lépe hodnoceni a dosahují pak vyššího vzdělání, což jim dává lepší ekonomické vyhlídky později v životě. Navíc během produktivní fáze života jsou opět častěji povýšeni a dostávají vyšší plat,“ tvrdí Gordonová a Crosnoe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám