Hlavní obsah

Dřevěný kolotoč roztáčí rukama, postaví ho za hodinu

Právo, Lucie Fialová

Zatím jenom zlehka, nespěcháme, máme spoustu času. Nepřidá se někdo, klidně zastavím a můžeme nabrat další pasažéry, lákal s úsměvem Michal Varga na jízdu unikátním dřevěným kolotočem na ruční pohon malé kolemjdoucí. Jezdit s ním začal zhruba před pěti lety, postavit jej sám zvládne do hodiny.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Michal točí malé pasažéry pátým rokem.

Článek

„Budeme přidávat výkon, vyvineme super rychlost, nabereme výšku a poletíme jako ptáci. Jste připravení?“ halekal na pražské smíchovské náplavce.

Děti, které se odhodlaly nasednout, se smály od ucha k uchu, některým maminkám ale pomalu vstávaly vlasy hrůzou. ”Ježíšmarjá, to je rychlé. Daníku, drž se,“ nabádala důrazně svého synka jedna z vystrašených matek.

„A teď přijde překvápko! Držte se, vrtule,“ volal Michal a každou sedačkou zatočil dokola. „Už je ti špatně?“ dotazoval se spíš v žertu točícího se klučiny. „Jo, ale je to sranda,“ odpovídal bez zaváhání blonďáček. A na úplný závěr se kolotoč rozjel ještě pozpátku. „Děkuji, byli jste skvělí,“ loučil se s natěšenými cestujícími.

Průmyslový patent na svrchní část kolotoče

S kolotočem začal jezdit přibližně před pěti lety. K neobvyklému stroji se dostal šťastnou náhodou přes kamaráda, jeho tatínka a dědečka. Autorem zařízení je Julius Trávník, umělec, jehož okouzlila středověká řemesla. První sestavil někdy před deseti třinácti lety.

Podle Michala získal průmyslový patent na vrchní část, které se říká ježek. Do něj se zasouvají jednotlivá ramena. Standardně směřují dolů, tady jsou kosená nahoru. „Chtěl být originální,“ vysvětluje prostě.

Podle něj jich stvořil asi deset a velmi oblíbené jsou například v sousedním Německu. „Spousta lidí na to kouká jako na zjevení, prvotní je nedůvěra. Ale když jim ukážete, že na tom roztočíte i dospěláka, nedůvěra opadá,“ usmívá se Michal.

Jeho slova vzápětí potvrdila maminka s dvěma dětmi. „A to se točí?“ divila se upřímně, zatímco kluci nasedali. „Je to strašně jednoduché, máme speciálně upravený převod,“ líčí zjednodušeně Michal, který díky točení tuží svaly.

Na každé sedátko se vejde jedno dítě, novinkou je sezení pro dva, aby kolotočář zvládl uspokojit dlouhé fronty, které se obvykle tvoří. Na náplavce Michal představil šestiramennou verzi, standard je osmiramenný, ovšem momentálně žádný není na skladě. Postavit ho zvládne sám tak do hodinky. Kdo se dotočí, může vyzkoušet středověkou střelnici o kousek dál.

„Jelikož vycházíme ze středověku, kde asi počítat moc neuměli, je to jedno. Pět deset minut,“ reagoval na dotaz Práva, jak dlouho trvá jedno svezení. Za něj si obvykle účtuje 40–50 korun. Dřevěný kolotoč se kromě náplavky točí několikrát do roka také na Střížkově. Nejdřív se tam Michal objeví v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám