Hlavní obsah

Firmy v baťovském areálu chtějí lákat mladé k řemeslu

– Zlín

Firmy v baťovském areálu v centru Zlína hodlají přilákat mladé lidi ke strojírenství a dalším oborům. Na víkend připravily spolu s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje již čtvrtý ročník akce Dny řemesel, sdělili zástupci pořadatelů. Firmám v krajském městě i celém kraji chybějí kvalifikovaní zaměstnanci, řadu z nich si musí vychovávat samy.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Absolventů technických oborů středních škol stále není dostatek, přitom jen ve Zlíně řada firem nabízí volná pracovní místa. Potvrzuje to také nedávný průzkum kraje mezi 117 firmami.

„Z analýzy vyplývá, že poptávka po středoškolsky kvalifikovaných pracovnících v technických oborech v letech 2015 až 2020 bude při naplnění očekávání těchto firem převyšovat nabídku dvojnásobně,” uvedla personální ředitelka Kovárny VIVA Lenka Horáková. Kovárna je jednou z firem v baťovském areálu, které se představí veřejnosti.

Současné výrobní firmy jsou na vysoké úrovni, i dělnické profese mohou být čisté a výroba probíhá většinou pomocí moderních technologií.
Iveta Táborská, ředitelka krajské komory

Ve čtvrtek se uskuteční odborný seminář pro výchovné poradce základních škol, v pátek firmy navštíví žáci základních škol, jejich rodiče a učitelé.

„Zvýšený zájem o Dny řemesel jsme zaregistrovali již loni a stejně je tomu i letos. A to jak ze strany žáků, tak i středních škol, které zde prezentují své studijní obory. I letos tak naši firmu navštíví na 250 dětí,” doplnila Horáková.

Ukázat reálné prostředí firem

Sobota je určena veřejnosti, připraveny jsou ukázky starých řemesel, soutěže pro děti i běžecký závod Kovářská pětka. Nebude chybět ani soutěž ve vaření guláše, ve které se utkají zaměstnanci kovárny, kteří se původně vyučili kuchaři, rekvalifikovali se a uplatnili ve strojních profesích.

Své provozy představí také firmy Geniczech-M, Konform-Plastic či Flow Tech. V sídle firmy Geniczech-M se budou prezentovat další firmy z regionu. Aktivitu podniků vítá i krajská hospodářská komora.

„Žáci základních škol se při volbě povolání často rozhodují spíše podle společenské popularity budoucí profese než podle reálné nabídky pracovních míst. Jsem přesvědčena, že je potřeba ukázat skutečné prostředí firem, aby si žáci dokázali představit, o čem které povolání je, aby si uvědomili, že současné výrobní firmy jsou na vysoké úrovni, že i dělnické profese mohou být čisté a výroba probíhá většinou pomocí moderních technologií," shrnula ředitelka krajské komory Iveta Táborská.

Reklama

Související články

Zlínský kraj ocení mistry rukodělné výroby

Jízdy králů v Hluku, v Kunovicích a ve Vlčnově a také Slovácký verbuňk se dostaly na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Zlínského kraje....

Řezbáři okupovali Štěrkovnu i v dešti

První ročník Prajzské řezbářské show se uskutečnil o víkendu na břehu jezera Štěrkovna v Hlučíně. Desítka řezbářů nejenom z České republiky, ale i z Polska...

Výběr článků

Načítám