Hlavní obsah

Aktivizace seniorů je důležité téma

Právo, kil

Jak lidé prožívají stáří a co o něm říkají? Autentické odpovědi a podněty přináší na webovém portálu Hovory o zdraví ojedinělý projekt Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Zdaleka neplatí stereotypní představa, že starý člověk musí sedět zavřený doma.

Článek

Videonahrávky osobních výpovědí, jež vznikly na základě rozhovorů, které s lidmi nad 65 let vedli členové týmu Institutu sociálního zdraví (OUSHI), představují první výstupy projektu, který v České republice nemá obdoby. Zároveň umožňují, aby široká veřejnost lépe porozuměla lidem vyššího věku.

Podpořit aktivní životní styl

„Zveřejněním webových stránek cílíme na aktivizaci seniorů, což je v současné stárnoucí společnosti důležité téma. Projekt si zároveň klade za cíl ovlivnit veřejné mínění o lidech v pokročilém věku i postoje starší generace ve prospěch aktivního životního stylu a zdraví,“ uvedl vedoucí OUSHI a zároveň děkan cyrilometodějské teologické fakulty Peter Tavel.

Vzkaz mladé generaci

Výzkumníci oslovili více než padesát seniorů v různých prostředích, s různými zkušenostmi, vzděláním i pohledem na život. Získali tak unikátní sadu příběhů, které zachytili prostřednictvím videí nebo audionahrávek. Návštěvníci stránek se mohou seznámit s tím, co oslovení lidé říkají o svém stáří, vztazích, zdraví, aktivitách, budoucnosti, o tom, jaký pro ně byl odchod do důchodu nebo co vzkazují mladší generaci.

Motivace pro nemocné a osamělé seniory

„Často jsme se seniory mluvili například o tom, co jim dělá radost. Ukázalo se, že řada z nich je velmi aktivní a že zdaleka neplatí stereotypní představa, že starý člověk musí sedět zavřený doma. Zveřejněné výpovědi ukazují, že to jde i jinak. Webové stránky mohou být motivační také pro seniory se zdravotními problémy nebo pro ty, kteří jsou osamělí. Mohou zde najít příběhy lidí s podobnými starostmi a zjistit, co jim pomáhá. Potřebují vědět, že obdobnou situaci prožívá také někdo jiný,“ vysvětlila vedoucí výzkumného týmu Lucie Klůzová Kráčmarová.

Dodržení etických pravidel

Předností webové platformy je zpracování rozhovorů na základě vědeckých postupů a přísných etických pravidel. „Lidé na internetu nacházejí velké množství informací o stáří nebo o zdraví, často se ale setkávají s jednostrannými a neobjektivními pohledy. Vědecká kvalitativní analýza, které byly rozhovory podrobeny, umožnila podat ucelenou, nezkreslující informaci o prožívání stáří ve všech jeho aspektech,“ zdůraznila Lucie Klůzová Kráčmarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám