Hlavní obsah

Požadavky na výkon některých řemesel by se měly změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V živnostenském zákonu by se měly změnit požadavky na výkon některých řemesel. Mělo by být požadováno prokázání kvalifikace u těch, která souvisejí s bezpečností. Na tiskové konferenci po jednání zástupců řemesel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Návrh novely by měl být předložen ještě letos,.

Foto: Profimedia.cz

Profese, které jsou vázány na bezpečnost práce a kvalitu, musí být podmíněny kvalifikací.

Článek

Některé profese by se měly přesouvat mezi kategoriemi živností řemeslných, vázaných, volných a koncesovaných, od nichž se odvíjejí požadavky na člověka, který je vykonává. "Rozdělení profesí neodpovídá době, ale ani bezpečnosti a kvalitě práce. Ty, které jsou vázány na bezpečnost práce a kvalitu, musí být podmíněny kvalifikací," prohlásil Havlíček.

Ukotvení mistrovské zkoušky

V živnostenském zákonu by také měla být ukotvena mistrovská zkouška. Tu ministerstvo školství plánuje jako specializaci následující po ukončení učňovského nebo středního odborného vzdělávání. "Měla by být spojena s ověřením dovedností, řekněme řemesla, plus ověřením například samostatnosti v oblasti podnikání," řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Rozhodující slovo musejí mít cechy

Klíčovou roli při mistrovské zkoušce musejí podle Havlíčka sehrát cechy, tedy jednotlivé profesní organizace. "Nikdo jiný nezná lépe jejich profesní obor. Tím pádem to musí být s mistrovskou zkouškou velmi spojeno," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám