Hlavní obsah

Hledají se babičky. Zn.: Na hlídání

Právo, Ivan Blažek

Potřebujete ohlídat dítko, babička je daleko a agenturám nedůvěřujete? Můžete zkusit babičku náhradní. Neobvyklý projekt chce v Plzni rozjet mezigenerační centrum Totem.

Foto: Profimedia.cz

Jde o vytvoření osobního vztahu mezi rodinou a náhradní babičkou.

Článek

„Na rozdíl od agentur, kde se paní na hlídání většinou střídají, nám jde o vytvoření osobního vztahu mezi rodinou a náhradní babičkou. Naše představa je jedna babička přátelící se s jednou rodinou,“ řekla Právu koordinátorka projektu Barbora Kreislová.

Začnou v menším měřítku

První zájemci z řad rodin i potenciálních „babiček“ se už ozvali. „Z obou stran jich zatím evidujeme pět až deset, první koordinační setkání se uskuteční v úterý 13. ledna,“ podotkla Kreislová. „Napřed to chceme vyzkoušet v menším měřítku, a když se systém osvědčí, budeme uvažovat o jeho rozšíření,“ dodala.

Původní koncept je z Vídně

Totem vychází ze zkušeností brněnského centra pro rodinu a sociální péči, které rozjelo projekt Trojlístek. „Brňáci přejali vídeňský koncept, o jiné organizaci, která by tyto služby poskytovala v České republice, nevíme,“ podotkla Kreislová. Plzeňáci brněnské know-how odkoupí, mimo jiné je ještě čeká patřičné proškolení.

Věk: 50 plus

U hlídaných dětí bude věk omezen do patnácti let, u babiček to tak striktní není. „Naše představa byla nad padesát pět let, ale hlásí se nám i o něco mladší,“ uvedla Kreislová. Ředitelka centra Vlasta Faiferlíková doplnila:

„V některých rodinách může chybět takzvaná třetí generace, protože babička bydlí daleko nebo ještě chodí do zaměstnání. Opravdická babička ale vůbec nemusí být příbuzná! Je to příležitost pro zralé ženy, které by svoji životní energii a zkušenosti rády uplatnily právě v úloze těchto babiček.“

Cena hlídání: padesát korun za hodinu

Adeptky vyplní dotazník a čeká je osobní pohovor se dvěma koordinátorkami. „Pak si řekneme, jak na nás babička působí, jestli jsme při pohovoru nenarazily na něco podezřelého. A jakmile začne docházet do rodiny, budeme ověřovat, zda se nevyskytly nějaké problémy,“ sdělila Kreislová. „Služba bude stát padesát korun na hodinu a je placená přímo rodinou. Čas, délka i místo hlídání budou záviset na konkrétní domluvě,“ uzavřela Kreislová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám