Hlavní obsah

Řemeslo nemá zlaté dno, ale nabízí práci

Právo, kil

Dobrých řemeslníků se stále nedostává, přitom volných míst pro elektrikáře nebo nástrojáře jsou stovky, seřizovačů CNC strojů shánějí firmy dokonce více než tisíc. I proto je jednou z priorit ministerstva průmyslu a obchodu přivést více učňů do technických oborů. Pokud jde ale o platy, není příliš na co lákat. Podle šetření serveru Platy.cz výdělky v řemeslných profesích nedosahují ani celorepublikového průměru.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejvíce nedostatkové profese patří obsluha, programátoři a seřizovači CNC strojů.

Článek

V průmyslu chybějí tisíce techniků. Role personalistů ve firmách shánějících třeba elektrikáře nebo kuchaře se v ničem neliší od komedie Jáchyme, hoď ho do stroje. Českým strojírenským firmám sdruženým v Národním strojírenském klastru (NSK) chybí 10 procent vyučených absolventů, zejména elektrikáři nebo obsluha, programátoři a seřizovači CNC strojů (moderní obráběcí stroje).

Šikovní řemeslníci se často udělají „pro sebe“ a nemusí tudíž spoléhat pouze na místa vytvářená ve firmách

Podle aktuální nabídky pracovního portálu Práce.cz se po elektrikářích shání více než 400 inzerátů, po kuchařích například 1300, pro seřizovače CNC strojů je volných přes 1200 míst.

Lidé se nechtějí stěhovat za prací

„Obsadit tato místa je pro firmy obvykle docela náročné, protože u nás není dostatek kvalifikovaných lidí. I v případech, kdy lidé v některé z uvedených profesí nechybějí, zaměstnavatelé narážejí na úskalí. Vhodní uchazeči by se například museli za prací přestěhovat, případně denně dojíždět, ale podle našich šetření je ochotna takto cestovat jen asi třetina pracovníků,“ konstatuje Hana Kostovičová z uvedeného portálu.

Šikovní řemeslníci se navíc často udělají „pro sebe“ a nemusí tudíž nutně spoléhat pouze na místa vytvářená ve firmách. O to více ale pak chybějí ve výrobě.

Dvacetitisícový plat mladé neláká

Na první pohled jsou platy zaměstnaných řemeslníků (kolem 20 tisíc korun) pod republikovým průměrem, který činí podle Platy.cz za poslední rok 25 200 Kč. Šikovný řemeslník si však vydělá více.

„Vidíme, že deset procent nejlépe placených řemeslníků si v několika profesích vydělá oněch průměrných 25 tisíc korun a někdy i více. Jsou to například zedníci, malíři, instalatéři, automechanici a elektrikáři. Šikovný truhlář může brát dokonce i 40 tisíc a svářeči nebo automechanici 33 tisíc. Svářeči jsou navíc velmi žádaní po celé Evropě, nabízí se tedy i příležitost cestovat, žít v zahraničí, ač takovou možnost využívají spíš vysokoškolsky vzdělaní pracovníci,“ komentuje výsledky průzkumu analytik portálu Platy.cz Zdeněk Němec.

Řemeslo, jistota budoucí práce

Zkrátit dlouhé čekání firem na dostatek pracovníků obsluhujících obráběcí stroje nebo na elektrochemiky však může jen další rozvoj průmyslu. I proto ministerstvo průmyslu a obchodu považuje renesanci technických oborů za svou prioritu. Zároveň chce víc propojit školy s firmami a prosadit daňové úlevy pro zaměstnavatele, u nichž by žáci a studenti absolvovali praxi nebo odborný výcvik.

„Pokud stát více podpoří malé a střední firmy, které si vezmou dohled nad učni za svůj, pak lze očekávat, že učňové ve svých oborech zůstanou,“ odhaduje Zdeněk Němec. Zároveň ministerstvo plánuje lépe předvídat potřeby trhu práce v regionech a podle toho uzpůsobovat studijní obory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám