Hlavní obsah

Rodiny omezují výdaje na dovolenou

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky ankety, kterou internetový portál Profesia.cz uspořádal během června letošního roku mezi svými návštěvníky, nepodávají právě optimistický obrázek o finanční situaci českých domácností.

Foto: Profimedia.cz

Polovina dotázaných účastníků ankety letos na dovolenou nebude mít.

Článek

Plná polovina (51 %) účastníků ankety se letos na dovolenou nevypraví, protože si výdaje na pobyt u moře nebo v horách nemůže dovolit, a dalších 13 % účastníků si během letních měsíců dopřeje jen prodloužené víkendy v tuzemsku nebo sousedních zemích.

Cestování se stává luxusem

„Cestování, které neodmyslitelně patří k životnímu stylu českých domácností, se tak pro mnohé Čechy stává nedostupným luxusem,“ konstatuje Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Psychology doporučovaný letní čtrnáctidenní odpočinek se stává výsadou jen zlomku zdejší populace, na 2 týdny dovolené odjede každý sedmnáctý. Osm procent respondentů najdeme v kategoriích 8–11 dní a 1 týden dovolené.

Někteří si dovolenou ani nevybírají

„V dnešní době lidé nejenže tráví velké množství volného času prací, ale někteří si dokonce po několik let ani nevybírají dovolenou. Důsledky takového životního stylu zasahují do všech oblastí života člověka. Odpočinek totiž významným způsobem napomáhá k udržení psychické rovnováhy, přičemž platí, že aktivní odpočinek přispívá k naší pohodě a dobití baterek výrazněji než odpočinek pasivní,“ dodává psycholožka Iva Zemanovičová ze společnosti Assessment Systems International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám