Hlavní obsah

Titul MBA se rozšířil do oblasti zdravotnictví

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Česká republika patří v porovnání s ostatními zeměmi EU ke státům s nižším podílem vysokoškoláků mezi lidmi ve věku 30 až 34 let, lze považovat české absolventy za konkurenceschopné a jejich nezaměstnanost je v porovnání zemí EU třetí nejnižší. Mezi hlavní příčiny, proč se vysokoškolákům daří práci nejen najít, ale také si ji udržet, patří snaha o aplikaci získaných vědomostí v praxi.

Foto: Profimedia.cz

Nabídka studijních oborů završených titulem MBA se díky poptávce rozšířila.

Článek

Významnou roli v posílení konkurenceschopnosti a zvýšení šancí na zisk dobrého zaměstnání hraje podle názoru odborníků profesní vzdělávání získané po ukončení vysoké školy. U jedinců ve věkové skupině od 28 do 40 let lze v poslední době sledovat zvýšený zájem o studijní programy Master of Business Administration (MBA). Vzdělání ukončené titulem MBA podle statistik společnosti Business Institut vyhledávají v 85 % případů právě absolventi vysokých škol, kteří chtějí prohloubit své praktické dovednosti v oblasti řízení a managementu.

Přibývá zájemců ze zdravotnictví

Již dávno ale neplatí, že profesní vzdělávání je doménou vyšších manažerů a ředitelů firem s ekonomickým zaměřením.

„Nabídka studijních oborů završených titulem MBA se dnes díky poptávce rozšířila a specializovala. Ačkoliv ještě před pěti lety převažoval zájem o studium klasického managementu, dnes tvoří pouze 35 % z celkové poptávky po postgraduálních MBA programech. Třetina studentů, která si během práce zvyšuje svou kvalifikaci, přichází z oboru zdravotnictví a ze středního managementu firem,“ říká Ivo Ducheček, ředitel jedné z předních MBA škol v České republice.

Oproti prvnímu pololetí loňského roku se podle jeho slov poptávka po oboru management ve zdravotnictví zvýšila o 14 %. Mezi nejčastější frekventanty oboru patří nejen lékaři, ale také zástupci farmaceutických společností, lázeňských zařízení či pojišťoven.

Studují lékaři i zdravotníci

„Zdravotníci a lékaři během MBA studia řeší reálné příklady z praxe a trénují manažerské reakce na nečekané situace. Frekventanti kurzů si navzájem vyměňují zkušenosti a konzultují je s lektory, kteří mají mnohaletou praxi. Kromě manažerských dovedností pronikají zájemci o profesní vzdělání i do finančních aspektů zdravotnického provozu či do zásad řízení zdravotnického personálu,“ vypočítává Ivo Ducheček.

Zefektivnění chodu nemocnice

Jelikož studenti načerpají také informace o právních úpravách či problematice veřejných zakázek a dotací, z jejich vzdělání může podle Duchečka významně benefitovat i zdravotnické zařízení. Kvalifikovaný manažer nemocnice totiž dokáže nejen zefektivnit její chod, ale také udržovat spokojenost a kvalitu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám