Hlavní obsah

Na Žofíně se udělovaly ceny Vodafone Firma roku a Živnostník roku

Novinky, kil

Firmou roku 2013 se stala společnost Grund z Královéhradeckého kraje, výrobce koupelnových koberečků, na jejichž návrzích se podílela například Blanka Matragi nebo Osmani Laffita. Živnostník roku Karel Sobotka z Libereckého kraje zase fouká skleněné figurky a je zřejmě posledním, kdo v České republice drží toto řemeslo naživu.

Foto: archiv soutěže Vodafone Firma roku

Jiří Grund (vlevo), jednatel vítězné společnosti GRUND a Živnostník roku Karel Sobotka.

Článek

„Letos jsme zaznamenali rekordní počet soutěžících. Přihlásilo se 6525 firem a živnostníků. Objevilo se mezi nimi mnoho zajímavých lidí, které stojí za to ocenit. Jsem rád, že je u nás tolik talentů, kterým stojí za to ukázat své dovednosti. Rozhodnout se podnikat není v dnešní době jednoduché, proto je dobře, že jim soutěže pomohou zviditelnit se,“ říká Petr Lutonský, ředitel soutěží.

Začínali doma v ložnici

Vítězná firma Grund uspěla v konkurenci 3116 společností. Firmu rodina založila v roce 1990 s minimálním kapitálem a jedním šicím strojem doma v ložnici. Nyní má 80 vlastních obchodů v Německu a pomocí nových technologií úspěšně bojuje proti asijské konkurenci.

„Tato úspěšná a inovativní společnost, která působí na trhu již více než dvacet let, si vítězství rozhodně zaslouží. Oceňuji české firmy, které jsou schopny se svými produkty výrazně prosadit v zahraničí. Konkrétně příběh vstupu na německý trh je velmi inspirující a přeji firmě Grund podobné úspěchy i při dobývání asijských trhů,“ uvedl porotce Petr Ryska, viceprezident pro firemní zákazníky pořadatelské firmy Vodafone.

Na druhém místě soutěže Vodafone Firma roku se umístila společnost Holík International, jež se specializuje na výrobu zásahových rukavic pro hasiče, armádu a záchranáře. Třetí místo udělili porotci firmě Kitl, která vyrábí bylinkové sirupy.

Podnikatelé roku se živí rukama

Podnikatelé, kteří se v soutěži GE Money Bank Živnostník roku umístili na prvních třech příčkách, pracují rukama. Vítězný živnostník Karel Sobotka je jedním z posledních mistrů foukaného skla, z něhož vyrábí figurky. Ve svých čtyřiapadesáti letech hledá následovníka, který by tradici výroby železnobrodských skleněných figurek převzal.

„Pan Sobotka oslovil porotu hlavně svým vztahem k práci a k tradici, kterou drží. Je to člověk, který svou práci dělá především srdcem a na jeho tvorbě to je opravdu vidět,“ říká ředitel firemního bankovnictví GE Money Bank Jan Novotný.

Na druhém místě skončil jihočeský kamnář Vladimír Hejna, který se ke svému podnikání dostal ve chvíli, kdy ve svém bytě potřeboval postavit krb. Třetí živnostník, Radek Zachariáš z Prahy, se živí ručním šitím luxusní kožené obuvi. Do soutěže GE Money Bank Živnostník roku se celkem přihlásilo 3409 soutěžících.

Cena za odpovědný přístup

Kromě hlavních dvou kategorií vyhlásili pořadatelé na slavnostní akci na Žofíně také cenu Vodafone Odpovědná Firma roku 2013, kterou se stala společnost ZLKL. Ta se zabývá výrobou invalidního vozítka ELBEE, které získalo před dvěma roky ocenění na Medical Fair Brno Award.

Reklama

Výběr článků

Načítám