Hlavní obsah

Firmy mají opět zájem o sklářské technology

Střední uměleckoprůmyslová škola v Železném Brodě na Jablonecku chce po letech začít opět vychovávat sklářské technology. Na nový obor lákala škola na sedmém ročníku veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí Educa, který proběhl v Liberci v uplynulém týdnu. Na přehlídce se představilo 80 škol z celé ČR a také čtyři desítky zaměstnavatelů s tisícovkou volných míst.

Foto: Profimedia.cz

České sklářství v minulých letech procházelo krizí.

Článek

Obor technologie skla chce škola otevřít od příštího školního roku.

Kvůli nezájmu byl zrušen

"U nás byl vyučován dlouhé roky, kvůli nedostatku zájmu jsme ho převedli do obecnější chemie a aplikované chemie. Tím se nám podařilo udržet zázemí, jak v laboratořích, tak i pedagozích a můžeme dnes, kdy nastává jiná situace a firmy potřebují technology, obor znovu otevřít," uvedla ředitelka školy Zdeňka Laštovičková.

Firma chce motivovat nejlepší

Studenty ke studiu v tomto oboru chce motivovat i sklářská firma Preciosa, pět nejlepších od ní dostane roční stipendium 5000 korun. "Preciosa stejně jako ostatní průmyslové podniky vnímá nedostatek technicky vzdělaných absolventů," uvedla za firmu Petra Řezníčková.

České sklářství v minulých letech procházelo krizí. Přesto je pro Česko nadále významným průmyslovým odvětvím. Podle analýzy liberecké univerzity, zveřejněné před několika dny, navzdory problémům tržby tomuto odvětví rostou - od 90. let minulého století se zvýšily o 160 procent. Významné firmy v oboru očekávají růst i v dalších letech.

Lákaly praktickou výukou

Nalákat děti ke studiu se na třídenním veletrhu v liberecké Tipsport areně snažily i další střední školy. Řada z nich se je snažila zaujmout ukázkou praktické výuky. Za pomocí speciální tužky například děti mohly vytvářet obrázek na monitoru počítače nebo si vyzkoušet práci v lese na zmenšenině nakladače klád. Podle odhadu ředitele liberecké Střední odborné školy a Gymnázia (ISŠG) Na Bojišti Zdeňka Krabse byl zájem o veletrh obdobný jako v minulosti. I tentokrát přišlo několik tisíc lidí.

Děti neumějí držet šroubovák

Jen na prezentaci na veletrhu ale školy při náboru studentů nespoléhají. Například ISŠG Na Bojišti si pochvaluje spolupráci s 11 základními školami. "Jednou za měsíc k nám děti přijdou a něco si u nás vyrobí. Věnují se jim mistři i naši studenti," řekl Krebs. Podle něj je taková výuka potřeba, řada dětí ani neumí držet šroubovák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám