Hlavní obsah

Český student zvítězil v celosvětové soutěži Microsoftu

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již dvanáctý ročník šampionátu certifikace Microsoft Office Specialist (MOS), který se letos konal v americkém Washingtonu D. C., vyhrál student Smíchovské střední průmyslové školy. Jiří Houžvička z České republiky se v kategorii Microsoft PowerPoint 2010 probojoval přes dalších 100 finalistů a obsadil první pozici.

Foto: archiv Microsoft

Český soutěžní tým (Jiří Houžvička uprostřed).

Článek

Celkově se letos do soutěže zaregistrovalo 344 000 studentů z 90 zemí světa, kteří zaslali výsledky testů z certifikační zkoušky MOS, jejíž složení je podmínkou účasti v soutěži. Česká republika se celosvětového finále zúčastnila poprvé, zato hned třemi želízky v ohni.  Vedle Jiřího Houžvičky do mezinárodního finále postoupili i Aramis Tochjan (v kategorii Excel 2010) a Pavel Vondrák (Word 2010).

Získali řadu zkušeností

Účast ve finálním kole této soutěže umožnila studentům mimo jiné i získání mnoha zkušeností, které využijí během svých dalších let studia a následné praxe. „Měsíce poctivých příprav mi ve finále nakonec velmi pomohly, takže jsem úspěšně reprezentoval Českou republiku v zahraničí,“ uvedl Jiří Houžvička, vítěz v kategorii PowerPoint 2010.

V této kategorii bylo cílem vytvořit v co nejkratším čase prezentaci maximálně  podobnou té v zadání. Prezentace měla 8 slidů, z nichž 3 byly hodně animované. „Celkem prezentace obsahovala cca 20 pokročilých animací (příchozí, odchozí, vnořené), bylo potřeba ruční dolaďování pozic objektů, specifické ořezy poměrů stran apod,” vysvětluje vítězný student.

Další se budou inspirovat

„Věříme, že vítězství našeho studenta založené na důkladné přípravě bude velkou inspirací pro účastníky dalšího ročníku soutěže,“ říká Ivona Spurná, vedoucí testovacího centra Certiport na Smíchovské střední průmyslové škole, a dodává: „Již nyní jsme zahájili nové kolo příprav na tuto prestižní mezinárodní soutěž a těšíme se na další výsledky.“

„Mít v Česku mistra světa v Microsoft Office je skvělý úspěch a pro další pokračovatele z řad studentů je to jistě velká inspirace a výzva. Budeme se těšit na další želízka v ohni,“ dodává Martitn Hruška, manažer divize Microsoft Office ze společnosti Microsoft.

Zájem o soutěž stoupá

Microsoft Office Specialist je celosvětově uznávaný certifikační systém, který hodnotí vědomosti a schopnosti uživatelů v oblasti konkrétní aplikace kancelářského balíku Microsoft Office.

Soutěž MOS, kterou každoročně pořádá společnost Certiport, se mezi studenty středních škol těší stále většímu zájmu, neboť může být zajímavým benefitem při hledání budoucího zaměstnání.

Na další ročník, který se bude konat v Disneylandu v americkém Anaheimu, se mohou studenti začít připravovat již nyní. Novou verzi aplikací Office si mohou pohodlně vyzkoušet prostřednictvím zkušební verze (www.office.com).

Reklama

Výběr článků

Načítám