Hlavní obsah

Evropské osobnosti podporují program Erasmus

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 100 evropských osobností z oblasti vzdělanosti, umění, literatury, ekonomie, filozofie a sportu podepsalo otevřený dopis hlavám států a vlád EU na podporu programu studentských výměn Erasmus, jehož budoucnost je nejistá.

Foto: Profimedia.cz

Za posledních 25 let mohly díky Erasmu téměř tři miliony mladých Evropanů studovat v zahraničí.

Článek

Signatáři, mezi nimiž nechybějí například španělský filmový režisér Pedro Almodóvar či držitel Nobelovy ceny profesor Christopher Pissarides a další osobnosti reagují na obavy, že počet míst pro studenty i počet grantů se mohou kvůli neshodám ohledně rozpočtu EU na roky 2012 a 2013 výrazně snížit. Už letos programu chybí 90 miliónů eur a existují obavy, že v roce 2013 bude situace ještě horší.

Program pomohl milionům mladých

Za posledních 25 let mohly díky Erasmu téměř tři miliony mladých Evropanů studovat v zahraničí. V nedávné době Erasmus rovněž podpořil stáže v podnicích v zahraničí. Už celá jedna generace tak mohla zjistit, jaké to je pracovat a žít s lidmi z jiné kultury a rozvíjet své dovednosti, které mají pro soudobý trh práce zásadní význam.

Dopis vyzývá, aby se investice do vzdělání a odborné přípravy staly jádrem evropské reakce na hospodářskou krizi. Poukazuje také na plány Komise zvýšit počet příležitostí, díky nimž si mohou mladí lidé rozšířit své dovednosti a zlepšit svou zaměstnatelnost, a to v rámci nového programu „Erasmus pro všechny“, který má být zahájen v roce 2014.

Krize zasáhla nejvíce mladé lidi

Androulla Vassiliou, evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, zveřejnění dopisu uvítala. „Program Erasmus lidem mění životy a rozšiřuje obzory již 25 let. Ať se tak děje i nadále! Tíha krize dopadla nejvíce na mladé lidi. Naši podporu nyní potřebují více než kdy jindy. Jsem hrdá a dojatá, že tolik lidí z různých oblastí života dalo najevo, že program Erasmus podporují, prohlásila Vassiliou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám