Hlavní obsah

Firmy mají zájem o absolventy odborných škol

Právo, kil

Žáci posledních ročníků základních škol po celém Česku nemají příliš zájem o odborné vzdělání. Kvůli populačně slabším ročníkům jich navíc stále ubývá. Přitom na trhu práce je největší poptávka po strojních inženýrech a expertech z oboru informačních technologií.

Foto: archiv SSŠVT

Výuka studentů v Soukromé střední škole výpočetní techniky.

Článek

Podle vyjádření pražského magistrátu volí absolventi základních škol hlavně gymnázia a humanitní školy. Trh práce však zoufale shání technické oborníky. Jak vyplývá z údajů Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), počet absolventů technických škol nestačí pokrývat rychle se zvyšující poptávku firem.

O „ajťáky“ je zájem

„Nezaměstnanost našim studentům skutečně nehrozí. K dnešnímu dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidováni na úřadu práce,“ potvrdil ředitel SSŠVT v Praze Martin Vodička.

Také úspěšnost pokračování v dalším studiu na univerzitě je vysoká. Až 94 procent těch, kteří se hlásí na vysoké školy, uspěje a práci snadno nacházejí i po absolvování vysokých škol.

Praktické dovednosti zvyšují šance na vyšší platové ohodnocení v budoucnu. Specializace, o které je na trhu zájem, jsou programování, udržování počítačových sítí nebo navrhování a správa webových stránek s napojením na databáze.

Praktické dovednosti se cení

„Snažíme se i v rámci běžné výuky, aby naši studenti byli vedeni co nejvíce k praktickým dovednostem a specializacím, o které je na trhu zájem,“ říká ředitel Martin Vodička s tím, že ti, kteří je skutečně umějí, mají i nadstandardní ohodnocení. Platy v oboru se podle něj dlouhodobě pohybují kolem 37 tisíc korun, neobvyklé nejsou ani platy přes sto tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám