Hlavní obsah

Téměř devadesát procent lidí bez zaměstnání uvažuje o rekvalifikaci

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že rekvalifikace může výrazně pomoci při hledání nového místa, je přesvědčeno téměř devět z deseti respondentů ankety na internetovém portálu Prace.cz. Třetina z nich (28,5%) pak je ochotna rekvalifikovat se i na pozici s nižší úrovní vzdělání, než kterého ve skutečnosti dosáhli.

Foto: Profimedia.cz

Nelichotivý primát drží administrativa se 70 uchazeči na každé pracovní místo.

Článek

Výsledky šetření korespondují s rostoucím tlakem na pracovním trhu. V některých oborech již nyní připadá na jednu pozici v průměru více než 40 uchazečů, nelichotivý primát drží administrativa se 70 uchazeči na každé pracovní místo.

Jen sedm procent trvá na své profesi

Většina lidí, kteří v současnosti hledají práci, je pro její získání ochotna podstoupit rekvalifikaci. Plných 59,2 % z 1 152 respondentů ankety na portálu Prace.cz by přijalo rekvalifikaci na místo se stejnou nebo vyšší úrovni vzděláni, než jakého dosud dosáhli. Dalších 28,5 % respondentů připouští rekvalifikaci i na místo s nižší úrovní vzdělání.

Pouze 6,7 % lidí vyjádřilo přesvědčení, že práci budou i nadále hledat jen ve své stávající profesi. Pro zbylých 5,6 % respondentů není toto téma v současnosti vůbec aktuální.

Chybějí techničtí odborníci

„Vysoká míra ochoty rekvalifikovat se je rys, který přispívá k pružnosti na trhu práce. Klíčová je přitom volba vhodného oboru i konkrétní profese. Na českém trhu je totiž dlouhodobě jistá nerovnováha. Zatímco například v administrativě lidé uplatnění získávají jen s velkými obtížemi, u řady technických specializací mají firmy o kvalifikované zaměstnance i v současných podmínkách nouzi,“ uvádí Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

Nesmí to být jen „na chvíli“

Zajímavá je také skutečnost, že poměrně velká část uchazečů o práci je ochotná při rekvalifikaci přijmout i místo s nižší požadovanou úrovní vzdělání, než jakého dosud dosáhli. Při snaze získat v nové profesi uplatnění je však klíčové přesvědčit zaměstnavatele o tom, že danou práci chce uchazeč vykonávat i v delším časovém horizontu.

„Určité riziko může v takové situaci plynout z nevhodně sestaveného životopisu. Budoucí zaměstnavatel může nabýt dojmu, že uchazeč je na práci, o níž se uchází, příliš kvalifikovaný, a jeho perspektiva na dané pracovní pozici tudíž není příliš velká. Dá se tomu však předejít vhodně sestaveným životopisem,“ doplňuje Dombrovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám