Hlavní obsah

Rumsfeld prý žádá útok na iráckou televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ministr obrany USA Donald Rumsfeld požaduje letecký útok na iráckou televizi a rozhlas. Ačkoli koalice se tomu dosud vyhýbala ve snaze zasahovat jen čistě vojenské cíle, ministra obrany podle washingtonského zpravodaje britského listu Daily Mirror rozzuřily obrazy nehumánního zacházení s americkými padlými a zajatci.

Foto: Lenka Zvonková

Ve Smolině bude uctěna památka Josefa Valčíka

Článek

Vadí mu také, že se v televizi běžně objevuje irácký prezident Saddám Husajn, což pomáhá utužovat bojovou morálku iráckých vojáků.

"Očekávejte, že televizní obrazovky v Iráku brzy zčernají," cituje list nejmenovaného činitele Pentagonu. List připomíná, že se v pondělí znovu objevil v televizi irácký prezident, o kterém si Američané jsou jisti, že ho zranili v prvním náletu na Bagdád.

Televizní stanice Sky News dnes ukázala vedle sebe fotografie obrýleného iráckého prezidenta z rána po prvním náletu minulý týden a z pondělního projevu a moderátor s hraným úžasem hovořil o tom, jak prezidentovi válka svědčí a jak omládl.

Monitoring britské BBC ukazuje, že irácký rozhlas a televize s vervou bojuje proti útočníkům, a to nejen v době, kdy je na obrazovce Saddám Husajn nebo některý z jeho dvojníků. Irácká televize a rozhlas vysílají mix oficiálních zpráv o vojenských úspěších a mezinárodních protestech proti válce. Do programu televize zařadila také osvětový film o britských kolonizátorech v Iráku.

Americký ministr obrany je zde titulován jako "zkrachovalý a mazaný sionista Rumsfeld". Naproti tomu vysílání chválí "Francii a jejího vůdce Chiraka, Rusko a jeho vůdce Putina a Čínu".

Reklama

Výběr článků

Načítám