Hlavní obsah

Polští vojáci nebudou v Iráku svým ženám nevěrní

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

"V Iráku se vám může přihodit cokoli, ale že byste byli svým ženám nevěrní, to můžu téměř vyloučit. Opakovaně varuji před požíváním alkoholu, rozhovory s iráckými ženami a před jedovatými pavouky," kladl polským vojákům na srdce třiatřicetiletý americký instruktor Scott Petersen, který má za sebou přes dvacet nasazení v zahraničí.

Foto: Josef Čigelský

Na srazu

Článek

Manželky a dívky polských dobrovolníků jeho nabádání příliš neuklidnilo, protože mise do válkou zničené země mezi Tigridem a Eufratem je i bez toho velmi nebezpečná. A podle německého týdeníku Focus ji neosladí ani vyhlídka na dodatečný slušný příjem v dolarech. Průměrný žold polského vojáka dosáhne 285 dolarů a k tomu dostane zahraniční nezdanitelný příplatek tisíc dolarů. Důstojník pak k tisíci dolarům žoldu obdrží měsíčně dalších 2400 dolarů.

Výcvik byl tvrdý

Celkem posílá Polsko na 2300 mužů, vesměs délesloužících nebo vojáků z povolání, a jejich nasazení přijde na 160 miliónů dolarů. Letos tuto částku ze tří čtvrtin hradí Američané.

Krzystof Ciesla, čtyřiadvacetiletý čerstvý ženáč a voják z povolání od 10. tankové brigády cvičí spolu s dalšími 299 kamarády v dolnoslezském Swietoszowě situace, které mohou v Iráku nastat - atomový poplach se střelbou na nízkoletící cíle, hledání teroristů v polozbořeném domě v bývalých kasárnách ruské armády, boj muže proti muži v ulicích neznámého města či pronásledování záškodníků z řad Saddámových feddajínů v řídkém lesíku. Z vojáků leje, protože pod uniformou mají ještě svetry, aby prý lépe simulovali horko, které na ně čeká.

Iráčané neznají gesto STOP

"Jsem spokojen," prohlašuje Petersen a hned dodává, že nejdůležitější je být především neustále profesionálem. "A také například vědět, že Iráčané při vojenských blokádách ulic neznají evropské znamení pro zastavení STOP. Místo toho se musí mávat vysunutou rukou nahoru a dolů.

Všichni si cvik vyzkoušejí a v přijíždějícím voze "naleznou" v kufru kalašnikova. "Řidič" je okamžitě zadržen a auto odstraněno na bok silnice, kde ho hned zevrubně "prohlédnou" další. Petersen ví, o čem mluví, protože přijel přímo z Iráku. Výcvik polských vojáků si pochvaluje, na hlídku by prý šel raději s mnohými Poláky než s americkými mariňáky.

Nazapomnělo se i na angličtinu

V klidnějších chvilkách odborník na arabské země nalévá dobrovolníkům do hlavy další poznatky, aby se na irácké ulici necítili zaskočeni. "Nedivte se například, když uvidíte na ulici Araby v pyžamech. To neni oblečení na spaní, ale pro volný čas," prozrazuje arabista, kterého střídá učitel angličtiny.

Tímto jazykem se mají dorozumět vojáci z 28 zemí, jež se na kontingentu o síle 9200 vojáků a pod polským velením podílejí. Od Hondurasanů přes Ukrajince, Slováky a Španěly až po Mongoly, Thajce a muže z Fidži to je pestrá směsice pro dozor nad územím o rozloze 80 tisíc kilometrů čtverečních. Patří tam například města Karbalá, Nadžaf, ale také starobylý Babylón, z něhož je již jen skok do Bagdádu.

Půjde o přežití

Poláci neskrývají, že peníze byly velkým tahákem pro účast v Iráku. Ciesla prozradil, že by si rád pro sebe a budoucí rodinu postavil domek a že mu zahraniční mise přijde vhod. "Mám strach z iráckých civilistů," přiznává a nevěří, že si Iráčané vzpomenou na to, jak jim Poláci v 70. a 80. letech minulého století stavěli dálnice.

"Za dva týdny v iráckých vedrech si na peníze možná ani nevzpomenete, půjde o přežití," prorokuje jim instruktor a v té chvíli dobrovolníkům vytanou před očima polské noviny, které se s nimi loučí titulky Let do frontové linie či Letecké schodiště do pouštního pekla? Ani obyčejní Poláci již nejsou tak rozhodnými zastánci mise do Iráku - v květnu byla většina pro, v červenci už 53 procent proti. Devět z deseti dotázaných se obává, že budou i polští padlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám