Hlavní obsah

Iráčtí agenti osvobodili uneseného Australana

BAGDÁD/CANBERRA

Australan Douglas Wood (63) byl po téměř dvou měsících zajetí v Iráku osvobozen. Úspěšný zásah proti únoscům vedly irácké síly. Šťastnou zprávu zveřejnil ve středu v parlamentu australský premiér John Howard.

Článek

Osvobozený rukojmí je nyní na australském velvyslanectví v Bagdádu. Úspěšnou akci vedli agenti irácké tajné služby za pomoci Australanů a Američanů. Bližší podrobnosti o zásahu nejsou zatím známy.

"Nezaplatili jsme žádné výkupné," reagoval Howard na dotaz, jak byl rukojmí osvobozen. "Je v pořádku a nyní se podrobuje důkladnému lékařskému vyšetření," doplnil na adresu Wooda. Ocenil navíc jeho duševní sílu a statečnost jeho rodiny.  

Hrozba popravy

Wood pracoval v Iráku téměř rok jako inženýr. Byl unesen koncem dubna. V arabských médiích se posléze objevily videozáznamy, na nichž prosí o pomoc. Žádal zároveň Austrálii a Spojené státy, aby stáhly své vojenské jednotky z Iráku. Únosci hrozili, že neuposlechnou-li země výzvy, bude muž popraven.

Premiér Howard vše opakovaně odmítl s tím, že to odporuje národní strategii přístupu k teroristům a jejich organizacím. [celá zpráva]

Wood trvale žije ve Spojených státech, konkrétně v Kalifornii. Jeho manželka je Američanka.

Austrálie má v Iráku v rámci mezinárodního kontingentu 550 vojáků,  chystá se tam vyslat dalších 350.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám