Hlavní obsah

Do Iráku pojede český obchodní zástupce

Novinky, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zahraničí vysílá v sobotu na velvyslanectví do Bagdádu obchodního zástupce, který bude mít v popisu práce pomáhat českým firmám v navazování kontaktů pro podnikání. Na tiskové konferenci v Praze to sdělila vedoucí české mise u prozatímní irácké vlády Janina Hřebíčková.

Foto: Josef Zajíc

Turnaj kadetek a juniorek v odbíjené o Křišťálovou vázu.

Článek

Zdůraznila, že Iráčané mají zájem s Čechy spolupracovat, ať už v hospodářské nebo jiné sféře. "Toho je třeba využít, oni chtějí s námi mít co do činění," dodala. Za málo pravděpodobné označila, že by české firmy mohly participovat na programech financovaných přímo Spojenými státy, protože 70 procent prostředků je určeno pro irácké společnosti a jen 30 procent pro celé mezinárodní společenství.

Větší možnosti pro české podnikatele spatřuje Hřebíčková v projektech, které budou financovány iráckým rozpočtem, a v privatizačním procesu. "Tady bychom skutečně mohli uspět," řekla.

Americký velvyslanec Craig Stapleton, s nímž se Hřebíčková setkala, řekl, že ČR má při obnově Iráku velký potenciál, mj. i proto, že - jak dodal - má dlouhou historii spolupráce s Bagdádem. Vyjádřil přesvědčení, že i s pomocí ČR bude možné v Iráku vybudovat pro život jeho obyvatel lepší místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám