Hlavní obsah

Bush o zbraních v Iráku: chyboval jsem, promiňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejvyšší američtí úředníci v úterý poprvé přiznali, že se prezident George W. Bush pravděpodobně "mýlil", když v lednu hlásal před Kongresem USA, že Irák získává dovozem z Nigérie nelegálně uran. Materiál měl podle něj sloužit k výrobě jaderných zbraní.

Foto: Obec Osoblaha

Plakát akce

Článek

"Prezidentova řeč v Kongresu nebyla přesná. Vycházela z podvržených materiálů, které jsme získali z Nigérie," uvedl za Bílý dům jeho mluvčí Ari Fleischer. "Je možné, že se prezident zmýlil," doplnil.

Sebekritika Bushe neohrozí

Sebekritika na nejvyšších místech americké moci přišla poté, co se z obvinění z falšování údajů, které odstartovaly válku v Iráku, zpovídal ve Velké Británii Tony Blair. Ten svou pozici, i postavení vlády prozatím "ustál": na jak dlouho, není nikdo schopen určit. Podobná ztráta "důvěry" ale podle amerických zdrojů Bushovi kvůli převaze republikánů v Senátu a Kongresu USA rozhodně nehrozí.

Záminkou k útoku na Irák se stalo právě obnovení údajného jaderného programu, který měl režim Saddáma Husajna v posledních letech v rozporu se sankcemi OSN obnovit. Materiál na výrobu zbraní hormadného ničení měl Bagdád získávat pokoutně z celého světa, mimo jiné z Nigérie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám