Hlavní obsah

Američan zastřelil zraněného Iráčana, hrozí mu deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký voják Johnny Horne (30) se v pátek před vojenským tribunálem Spojených států v Bagdádu přiznal, že zavraždil těžce zraněného šestnáctiletého Iráčana. Oznámil to mluvčí americké armády. Soud vynese rozsudek až v sobotu. Vojákovi hrozí maximálně desetiletý trest.

Foto: Diana Váňová
Článek

Horne zabil šestnáctiletého Iráčana 18. srpna v bagdádské čtvrti Sadr. Za takový zločin americká vojenská justice zpravidla ukládá doživotní trest vězení, ale vzhledem k dohodě uzavřené před procesem nyní hrozí Horneovi maximálně desetiletý žalář.

Vraždě předcházela střelba amerických vojáků na popelářský vůz. Jeho posádka byla podezřelá, že pokládá podomácku vyrobené nálože v ulicích.

Šestnáctiletému Kásimu Hassanovi se podařilo se z hořícího vozidla vyprostit, ale podle svědků zůstal ležet na zemi vážně zraněn.

Horne uvedl, že střílel, aby zkrátil Iráčanovo utrpení. "Střelil jsem ho do hlavy. Byl jsem přesvědčen, že mu už nelze pomoci," řekl před tribunálem. Ten také zkoumá případný podíl viny dvou dalších vojáků, kteří byli na místě vraždy a nezabránili jí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám