Hlavní obsah

Druhý dech pro starší počítače a notebooky

Novinky, mif

V posledních týdnech se s novými počítači doslova roztrhl pytel. Přednosti těchto novinek jsou nepopiratelné, především jejich výkon je citelně vyšší. To ale ještě neznamená, že by pár let staré sestavy nutně musely do výslužby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vylepšit výkon klidně i více než pět let starých sestav je možné hned několika různými způsoby. V první řadě může být řešením výměna některých komponent. Hráči patrně nejvíce ocení výkonnější grafickou kartu, díky které si budou moci zahrát i ty nejnovější tituly.

Sluší se však podotknout, že výměny grafických karet jsou však možné často jen u stolních sestav, u notebooků spíše výjimečně. Pouštět by se do instalace grafik měli jen zkušenější uživatelé.

Málo paměti

Přenosným počítačům může stejně jako těm stolním pomoci v rychlejším chodu více operační paměti. Na tu totiž kladou nové operační systémy i programy stále větší nároky. Mnoho sestav má k dispozici stále ještě jen 4 GB paměti nebo méně. Přitom další 4 GB se dají pořídit už za méně než tisícovku.

Před koupí je nutné ověřit, jaký typ paměti je v notebooku nebo PC používán a zda je na základní desce volný slot pro přidání dalšího modulu, či zda bude nutné ten původní nahradit.

Práci zdržují také pevné disky. I tento problém je ale možné vyřešit pořízením takzvané SSD jednotky, která je proti klasickým diskům daleko rychlejší.

Jde to i zadarmo

Zrychlit počítač nemusí jen nové součástky, ale i šikovné programy. Chod operačního systému se totiž velmi zpomaluje s tím, jak jsou na disk ukládány nepotřebné soubory.

Řeč je o počítačovém smetí, které je vytvářeno při brouzdání po internetu či při otevírání příloh z e-mailů. Tyto dočasné soubory totiž počítač sám nemaže, což je po několika měsících používání již znát.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo. Překvapivě dobrých výsledků jsou schopny dosáhnout i ty bezplatné, například CCleaner.

Revo Uninstaller: zatočí se zbytečnými programy

Disky dnešních počítačů jsou tak obrovské, že není vůbec žádný problém uložit na ně klidně i několik stovek různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen pár z nich. I když se to nemusí na první pohled zdát, problém může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat.

Foto: archív tvůrců

Revo Uninstaller

Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač. Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace Revo Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání.

Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

Revo Uninstaller je velmi schopný, to je ale i jeden z důvodů, proč chce výrobce za jeho používání zaplatit. Během prvních 30 dní je aplikaci možné testovat zdarma, pak je ale nutné zaplatit za licenci necelých 800 Kč. Bez omezení je možné používat také starší verze programu.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: novější verze jsou již placené
  • Kde stahovat: revouninstaller.com

Nvidia GTX 1050 a 1050 Ti: zacíleno na hráče

Především na atraktivní cenovku lákají grafické karty GTX 1050 a GTX 1050 Ti, které jsou v obchodech k dostání od různých výrobců. Zároveň ale nabízejí slušný výkon i pro hráče.

Foto: archív výrobce

GTX 1050 v provedení od společnosti Gigabyte

Foto: archív výrobce

GTX 1050 Ti s tichým chlazením v provedení od společnosti Asus

Obě novinky jsou postaveny na grafickém jádře GP107. V případě výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti je taktováno na 1455 MHz a nabízí 768 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Pro úplnost dodejme, že jsou k dispozici 4 GB grafické paměti, jež pracují na frekvenci 1354 MHz.

U karty GTX 1050 je jádro osekáno. Nabízí takt pouze 1392 MHz, 640 stream procesorů a 40 texturovacích jednotek. Rasterizačních jednotek je nicméně k dispozici opět stejné množství, tedy 32. Klesla však kapacita grafické paměti na poloviční hodnotu – 2GB paměť běží na taktu 1290 MHz.

Výrobce tvrdí, že obě karty jsou schopné podávat dostatečný výkon v rozlišení Full HD pro většinu aktuálně dostupných her, a to aniž by se uživatel musel nějak dramaticky omezovat v nastavení detailů, stínů a dalších grafických prvků. Novinky cílí především na fanoušky tzv. eSport titulů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: náročnější uživatelé budou muset sáhnout po ještě dražších modelech
  • Cena: 3500 Kč (GTX 1050); 4500 Kč (GTX 1050 Ti)

CCleaner: pryč s nepotřebným smetím

Sluší se podotknout, že nepořádek nezůstává v systému pouze po programech, které uživatel odinstaluje. Aplikace spoustu zbytečných a nepotřebných programů vytvářejí i při své práci. Vznikají například při surfování na webu, práci s textovými dokumenty, ale i během prohlížení filmů a poslouchání hudby.

Foto: archív tvůrců

CCleaner

Při odstranění takovýchto dat, což umožňuje například aplikace CCleaner, je systém Windows viditelně rychlejší. Nejmarkantnější to samozřejmě je ve chvíli, kdy disk počítače nebyl uklízen delší dobu, klidně i několik měsíců. Obsluha programu CCleaner je velice jednoduchá a intuitivní.

Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu. V případě, že by CCleaner smazal něco, co nemá, mohl by tak způsobit nestabilitu některého z programů nebo dokonce i celého operačního systému.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: může smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com/ccleaner

Auslogics Disk Defrag: zrychlí disk

Po několika měsících práce může být pevný disk daleko pomalejší než na začátku. To je dáno tím, že jednotlivé programy jsou podle volného místa na plotnách disku roztříštěny na fragmenty. Právě proto v sobě operační systém Windows ukrývá funkci defragmentace pevných disků.

Foto: Novinky

Auslogics Disk Defrag

Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání. Pokud vám ale vestavěný nástroj v operačním systému amerického softwarového giganta nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace.

Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu poznat
  • Kde stahovat: www.auslogics.com

Adata Ultimate SU800: na rychlosti záleží

Už v řádcích výše jsme hovořili o SSD jednotkách. Právě tato rychlá úložiště dovedou dodat starým počítačům druhý dech. Je však důležité upozornit na to, že i mezi jednotlivými SSD jednotkami mohou být značné rozdíly. A to nejen co se kapacity týče, ale také – a to je důležitější – přenosové rychlosti.

Foto: archív výrobce

Adata Ultimate SU800

K aktuálně cenově nejdostupnějším modelům, které jsou však nabízeny za poměrně rozumné ceny, patří Adata Ultimate SU800. Zatímco obyčejný pevný disk dokáže číst i zapisovat data rychlostí 110 MB/s, zmiňovaný model čte data rychlostí 550 MB/s a zapisuje rychlostí 510 MB/s. Je tak v praxi citelně rychlejší než celá řada konkurentů. Například dva roky staré SSD disky měly velmi často i o polovinu horší výsledky.

Samozřejmě k dostání jsou v dnešní době ještě rychlejší modely, ale ty jsou vcelku pochopitelně dražší. A k čemu je vysoká rychlost vlastně dobrá? Rozdíly proti klasickému pevnému disku pocítí uživatelé už při startu operačního systému Windows, ale také při spouštění prakticky jakýchkoliv programů. Stejně tak je rychlejší i kopírování nejrůznějších dat. Práce s SSD je zkrátka o poznání rychlejší, plynulejší a příjemnější než v případě klasického pevného disku.

  • Klady: vysoká přenosová rychlost
  • Zápory: montáž SSD jednotky do PC nebo notebooku nemusí zvládnout každý
  • Cena: 1500 Kč (128GB model)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám