Hlavní obsah

Zničili jsme nezničitelný zdroj. Skoro

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není odolná elektronika, jako odolná elektronika. Zatímco některé přístroje snesou jen pár kapek vody, jiné se nemusíte obávat vzít ani do těch nejnáročnějších podmínek. To je případ i powerbanky Varta Indestructible Powerpack 6000, která má být spásou pro cestovatele, jimž dojde v terénu energie jejich tabletu, chytrého telefonu nebo klidně i fotoaparátu. Co ale tento nezničitelný zdroj vydrží opravdu v praxi?

Test powerbanky Varta Indestructible Powerpack 6000Video: Novinky

 
Článek

Powerbanka od společnosti Varta je drsňák už hned na první pohled. Masivní tělo z ABS plastu a hliníkové slitiny obklopuje ze všech stran silná vrstva gumy. To aby zařízení bylo schopno obstát i při pádech z vysokých výšek. Bez újmy by mělo údajně vydržet náraz z výšky až dvou metrů.

Zařízení nevadí ani kontakt s vodou. Certifikace IP 67 by měla zajistit, že zařízení bude fungovat i v případě, že bude ponořeno metr hluboko pod vodní hladinu po dobu až 30 minut. Pod vodou ale samozřejmě nemůžete nabíjet, protože by se zkratovala elektronika. Nicméně vydatný déšť nebo pád do louže by neměly být žádný problém.

Foto: archív výrobce

Varta Indestructible Powerpack 6000

Pod mohutnou gumovou krytkou se ukrývají dva USB porty (2,4 A a 1,0 A), oba je přitom možné používat najednou. S ohledem na kapacitu 6000 mAh stačí tato powerbanka v praxi až na tři plná nabití běžného smartphonu. Samozřejmě pokud jde o přístroje s vysokokapacitními akumulátory, bude to méně.

Kromě mobilů je samozřejmě možné nabíjet i tablety. Stejně tak lze model Indestructible Powerpack 6000 použít s některými fotoaparáty, kamerami a v neposlední řadě i čtečkami elektronických knih. V balení je dodáván zhruba metr dlouhý microUSB kabel, není ale žádný problém připojit například i kabel od iPhonu nebo iPadu.

Na přední straně má powerbanka čtyři modře zářící indikační diody, které informují o zbývající kapacitě zdroje a také o jeho pohotovostním stavu.

Konstrukce je neskutečně odolná

Zda je masivní pogumování pouze marketingovým tahem, nebo zda v praxi skutečně obstojí, jsme se rozhodli zjistit. Jak je vidět na videu v úvodu článku, pády z dvou metrů nečiní modelu Indestructible Powerpack 6000 sebemenší problém. I když zařízení dopadalo na dlažební kostky, neutržilo byť jen jeden jediný šrám.

Přišel čas přitvrdit. Záložní zdroj se opakovaně proletěl přes pět desítek schodů. První dva pády opět bez újmy, při třetím se již oddělila masivní gumová krytka chránící dva USB konektory a pohotovostní tlačítko proti vniknutí vody. Samotná powerbanka ale vypadá provozuschopně, což vzápětí potvrdil i test s chytrým telefonem.

Foto: archív výrobce

Varta Indestructible Powerpack 6000

Chybějící krytka znemožnila udělat test s vodou, nicméně na zahraničních serverech je k dohledání hromada videí, která potvrzují, že tekutina skutečně nepředstavuje pro tohoto macka žádný problém.

Kvalita konstrukce je příkladná, díky tomu si toho záložní zdroj nechá líbit opravdu hodně.

Přežije, či nepřežije?

Zdrcující ránu zasadilo powerbance až přejetí autem. Pod koly zhruba 1300kilogramového kombíku se ozval jen nepěkně znějící praskavý zvuk. Celá ocelová konstrukce se prohnula směrem dovnitř. Je nutné podotknout, že kdyby na zařízení byla mohutná gumová krytka, patrně by se nestalo vůbec nic.

Foto: archív výrobce

Následky kolize s autem.

Krytka totiž funguje zároveň jako vzpěra pro hliníkovou slitinu. Celou konstrukci tak kvůli chybějícímu gumovému dílu nemělo co držet a skončila poničená.

Po bližším ohledání se však ukázalo, že i přesto není vnitřní elektronika nijak dramaticky poničena. Praskla sice plastová krytka před konektory. USB porty však stačilo narovnat klíčem a zařízení dál fungovalo bez sebemenších problémů, nabíjelo. Powerbanka přežila.

Foto: archív výrobce

Powerbanka ale stále fungovala.

Resumé

Varta Indestructible Powerpack 6000 je extrémně odolná powerbanka, která skutečně dokáže sloužit i v těch nejtvrdších podmínkách. Nevadí jí voda, prach, a dokonce ani pády z velkých výšek. Pokud ji nezapomenete nabít, dodávat energii mobilním zařízením dokáže prakticky za jakékoli situace.

Jak vybrat powerbanku?

Výkon chytrých telefonů se neustále zvyšuje, což uživatelé ocení nejen při hraní her. Nese to ale s sebou i stinnou stránku – většina moderních smartphonů se neobejde bez nabíječky více než den. Pomoci mohou tzv. powerbanky, tedy externí baterie, jež dokážou dodat mobilům potřebnou energii.

Tyto kapesní externí baterie přitom nemusí sloužit pouze k nabíjení chytrých telefonů. Dodat energii mohou prakticky jakémukoliv zařízení s USB portem. Řeč je například o počítačových tabletech, GPS navigacích nebo holicích strojcích apod.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, startují ceny nejlevnějších powerbank už pod hranicí 200 Kč. Vyšplhat se ale klidně mohou na více než dva tisíce korun.

O ceně zpravidla rozhoduje kapacita externí baterie, která se počítá v jednotkách mAh. Verze s 10 000 mAh bude logicky dražší než varianta s 2000 mAh. Pro představu powerbanka s dvoutisícovou kapacitou stačí zpravidla pro jediné nabití běžného smartphonu do plného stavu, u desetitisícovky je možné nabíjení opakovat klidně i čtyřikrát nebo pětkrát.

Neplatí ale vždy, že větší = lepší. Powerbanky s větší kapacitou jsou zpravidla výrazně těžší a větší. Něžnější pohlaví tak velmi často preferuje právě menší modely. [celá zpráva]

Za vysokou odolnost si samozřejmě výrobce nechá zaplatit. Podle nákupního rádce Zboží.cz se tento záložní zdroj prodává v tuzemských obchodech od 967 Kč. Powerbanky se stejnou kapacitou, ale samozřejmě bez odolné konstrukce, se přitom běžně prodávají klidně i za polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám