Hlavní obsah

Notebook jako náhrada školního sešitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notebooky jsou pro studenty vysokých škol již samozřejmostí. Stále častěji však nacházejí uplatnění na středních a dokonce i na základních školách, kde mohou nahradit těžké sešity. Na trhu je celá řada laptopů, které jsou určeny především pro studenty.

Foto: Profimedia.cz

Při výběru přenosného počítače pro studenty je vhodné myslet také na jeho odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení.

Článek

Jedním z hlavních kritérií při výběru notebooku pro studenta je jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Bez zásuvky celé vyučování

V otázce mobility je také velice podstatná výdrž baterie, kterou ovlivňují především použité komponenty. Notebook s výkonnou grafickou kartou se bez elektrické energie obejde kratší dobu než model s integrovaným čipem.

Stejnou roli ve výdrži hraje také použitý procesor. Navrch mají moderní procesory, které se dokážou sami podle potřeby přetaktovat, a tím šetřit kapacitu baterie. Díky tomu může notebook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin, tedy celý školní den.

Při výběru přenosného počítače pro studenty je vhodné myslet také na jeho odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty laptopu by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Asus X200CA: elegance hraje prim

Notebook Asus X200CA se snaží uživatele kromě nízké ceny nalákat také elegantním vzhledem. Stroj je totiž velice kompaktní a kromě černé se nabízí také v atraktivní bílé variantě. Za tu si však zájemci musí připlatit několik stokorun.

Foto: archív výrobce

Asus X200CA

Notebook je vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 (HD) obrazových bodů. Právě díky malé úhlopříčce si tento stroj snadno spletete s netbooky, které se svého času těšily velké popularitě. Asus X200CA je však postaven na výkonnější platformě Ivy Bridge.

Základem je tedy dvoujádorý procesor Intel Celeron Dual-Core s taktem 1,5 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti, integrovaný grafický čip Intel HD Graphics a pevný disk s kapacitou 500 GB. DVD vypalovačka chybí.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: absence mechaniky
  • Cena: 6500 Kč (7200 Kč bílé provedení)

Acer Aspire V5-123: pod taktovkou AMD

Společnost Acer u notebooku Aspire V5-123 nepoužila jako konkurenti platformu Intelu, ale řešení od AMD. To v praxi přináší své klady i zápory. Výkon tohoto stroje, jehož základem je procesor E1-1200 taktovaný na 1 GHz, je totiž nepatrně nižší než u levných notebooků s procesorem Intel Celeron. A to i přesto, že jsou k dispozici také 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire V5-131

Na druhou stranu se nižší výkon příjemně podepsal na výdrži, i při vyšším vytížení systému se bez elektrické zásuvky laptop obejde více než pět hodin. Delší výdrži přispívá rozhodně také 11,6palcový displej (1366 x 768 obrazových bodů), který má nižší spotřebu než 15,6palcové varianty.

Pro úplnost dodejme, že přístroj vybavený operačním systémem Windows 8 pracuje s grafickým čipem AMD Radeon HD 8210 a 500GB datovým úložištěm.

  • Klady: výdrž baterie
  • Zápory: nižší výkon
  • Cena: 5900 Kč

Toshiba Encore WT8: tablet s ambicemi notebooku

Tablet Toshiba Encore WT8 je vybaven plnohodnotným operačním systémem Windows 8. S trochou nadsázky se dá tedy říci, že zvládne i přes své kompaktní rozměry a nízkou hmotnost prakticky vše, co klasické počítače, obzvláště když k němu připojíme klávesnici.

Foto: archív výrobce

Toshiba Encore WT8

Samozřejmě výkon je proti stolním počítačům nebo notebookům nižší, v kategorii tabletů je ale poměrně slušný. To je zásluha především čtyřjádrového procesoru Intel Atom Z3740D a dostatku operační paměti – 2 GB totiž v dnešní době nenabízí ani řada výrazně dražších přístrojů. Flashové úložiště s kapacitou 32 GB nahradilo klasický pevný disk. Úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej počítačového tabletu má úhlopříčku osm palců a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Ve výbavě nechybí ani dvě webkamery s rozlišením 8 Mpx a 2 Mpx či bezdrátové adaptéry Wi-Fi a Bluetooth. Samozřejmostí je i vestavěný GPS senzor.

  • Klady: kompaktní rozměry, cena
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 7600 Kč

Samsung Chromebook 2: na studium i zábavu

Druhá generace modelu Chromebook od společnosti Samsung sází na stoupající popularitu operačního Chrome OS. Technické parametry této novinky spíše připomínají nějaký tablet než notebook, ale to je v tomto případě jednoznačně výhoda.

Foto: archív výrobce

Samsung Chromebook 2

Chromebook 2 má hned dva čtyřjádrové ARM procesory Samsung Exynos 5 Octa 5420, jeden pracuje na frekvenci 1,9 GHz a druhý na 1,3 GHz. Díky těmto čipům a 2 GB operační paměti je práce pod systémem Chrome OS velmi svižná a prakticky nikdy nemá uživatel pocit, že by musel na něco čekat.

Tyto součástky se přitom obejdou bez aktivního ventilátoru, plně si vystačí s pasivním chlazením. Díky tomu je práce s novinkou velmi tichá i při maximálním zatížení. Laptop má 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. V prodeji je také výkonnější verze s 13,3palcovým monitorem, který nabídne full HD rozlišení. Ta vyjde na 12 000 Kč.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: kapacita disku je pouze 16 GB, většina dat se ale ukládá on-line
  • Cena: 9900 Kč

HP Envy TouchSmart 4: ovládá se dotykem

Dotykový displej použila u svého notebooku Envy TouchSmart 4 společnost Hewlett-Packard. Jeho základem je výkonný procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné jednoduše rozšířit až na 16 GB.

Foto: HP

HP Envy TouchSmart 4

Dotykový displej s úhlopříčkou 14 palců a rozlišením 1366 x 768 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000. Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 32 GB.

Envy TouchSmart 4 má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od HP typické. Výrobce vsadil i na kvalitu zvuku, použity jsou reproduktory Beats Audio se subwooferem HP Triple Bass Reflex.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: hmotnost notebooku přesahuje 2 kg
  • Cena: 24 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám