Hlavní obsah

Lákadla nových videokamer

Novinky, mif

Po zimních výprodejích uvádějí prodejci na trh tradičně novou elektroniku. Výjimkou nejsou ani digitální videokamery. Poradíme, na co si při výběru dávat pozor a jak se v nabídce obchodníků neztratit.

Foto: archív výrobce

Ty nejlevnější přístroje se dnes prodávají za méně než dva tisíce korun.

Článek

Jedním z hlavních kritérií výběru je samozřejmě pořizovací cena. Ty nejlevnější přístroje se dnes prodávají za méně než dva tisíce korun. Za nejmodernější modely, které jsou však určeny spíše pro profesionály, si výrobci nechají zaplatit klidně i přes 100 000 Kč.

Cenu ovlivňuje především použitý snímač, jehož pomocí je obraz zachycován. Ty nejlevnější videokamery jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače.

V poslední době videokamerám zdatně konkurují také digitální zrcadlovky. Oblíbili si je i profesionálové, a to především díky výměnným objektivům. Na natáčení interiéru nebo akčních scén v horších světelných podmínkách se totiž vždy hodí jiný objektiv. Výsledná kvalita pak může být dokonce lepší než v případě některých kamer.

Lákadla nejsou zadarmo

Stejně jako u fotoaparátů, tak i u videokamer se snaží výrobce nalákat na prémiové funkce, samozřejmě za příplatek, a to klidně v řádu i několika tisíc korun.

Řeč je například o podpoře wi-fi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet.

Kamera s těmito technologiemi dokáže archivovat záznamy na internet.

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích a v poušti.

Několik modelů na trhu podporuje i nahrávání 3D obrazu. Takové kamery se však vyplatí kupovat pouze v případě, že doma máme monitor nebo televizor, který natočená videa dokáže přehrát.

EasyPix DVC5227: nejlevnější na trhu

Zaujmout co nejnižší cenou se snaží videokamera EasyPix DVC5227 – levnější přístroj byste na trhu hledali jen velice těžko. Pořídit tento model je možné už za necelých 1200 korun.

Foto: archív výrobce

EasyPix DVC5227

Této sumě se samozřejmě podřídily i jednotlivé funkce kamery. Je schopna natáčet videa v rozlišení 720 x 480 obrazových bodů, což není v době, kdy většina konkurenčních modelů zvládá Full HD, nijak oslnivá hodnota. Fotografie pak přístroj dokáže pořizovat v rozlišení až 12 MPx (4000 x 3000 pixelů).

Uvnitř EasyPixu je CMOS snímač. Kamera má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb.

Během slunečného dne jsou však výsledky kamery v dané cenové hladině slušné. Ostření má však proti klasickým kamerám mírně větší prodlevu, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem. Ještě markantnější to je při použití digitálního zoomu, který EasyPix DVC5227 nabízí.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: prodleva při ostření kamery
  • Cena: 1150 Kč

Sony Action Cam: extrémně odolná

Sony Action Cam patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve sněhu.

Foto: archví výrobce

Sony Action Cam

Uvnitř kamery je Exmor R BSI CMOS snímač s rozlišením 18 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Optický stabilizátor SteadyShot je ve srovnání s dosavadními modely 2,5x výkonnější, takže ještě lépe eliminuje otřesy a chvění. Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: absence displeje
  • Cena: 10 000 Kč

Panasonic HC-V520EP-R: cílí na náročné uživatele

Videokamera Panasonic HC-V520EP-R cílí především na náročnější uživatele, které se však snaží kromě svých parametrů a funkcí zaujmout i dobrým poměrem cena/výkon. Srdcem tohoto modelu je BSI MOS senzor s rozlišením 2,5 megapixelu.

Foto: archív výrobce

Panasonic HC-V520EP-R

Relativně průměrné rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa. To je zásluha mimo jiné i hybridní stabilizace obrazu, která v pěti směrech redukuje otřesy a nevyžádaný šum. K dispozici je 50x optický zoom.

V případě, že zapnete inteligentní režim, objekty mohou být přiblíženy až 80x. Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je navíc možné ovládat pohodlně dotykem.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: horší čitelnost displeje na ostrém slunci
  • Cena: 9000 Kč

Canon EOS 700D: sází na výměnné objektivy

Digitální zrcadlovka EOS 700D od Canonu je primárně určena na focení, ale dokáže obstojně natáčet i videa. A to především díky výměnným objektivům. Podporovány jsou záznamy v rozlišení až Full HD, přičemž nechybí ani zabudovaný stereo mikrofon.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 700D

Systém automatického zaostřování se skládá z devíti křížových bodů. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 18 megapixelů. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm). Podporovány jsou paměťové karty SD, SDHC a SDXC. Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI.

Canon EOS 700D je stejně jako většinu ostatních zrcadlovek možné pořídit jako samostatné tělo i jako set s objektivem. V druhém případě se cena tohoto modelu může vyšplhat klidně i na více než 30 000 korun.

  • Klady: kvalita fotek a videí
  • Zápory: vyšší cena proti klasickým videokamerám
  • Cena: 14 500 Kč (bez objektivu)

Reklama

Výběr článků

Načítám