Hlavní obsah

Sex jen se souhlasem. A s mobilem v kapse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběti sexuální agrese se v Česku každoročně počítají na tisíce. Výjimkou ale bohužel nejsou ani křivá obvinění. Snížit počet sexuálně motivovaných trestných činů a vnést osvětu do oblasti sexuálně-právní ochrany se snaží nová mobilní aplikace XPASS. Ta by podle představ tvůrců měla sloužit mimo jiné k potvrzení toho, že se lidé budou sexuálním hrátkám oddávat dobrovolně.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace XPASS

Článek

V praxi by to mělo fungovat velmi jednoduše. Tvůrci počítají s tím, že oba partneři budou mít ještě před samotným stykem nainstalovanou aplikaci XPASS, do které zanesou svůj souhlas.

A to včetně takových detailů, jaké sexuální praktiky jsou povoleny a jaké nikoliv.

Pokud by následně došlo k nějakému sporu – mělo by být zřejmé, kdo je skutečně v právu.

I pokud bude dán souhlas, orgány činné v trestním řízení budou jasně vědět, že jeden z partnerů nesouhlasil s pořizováním záznamu, sexem bez kondomu či se skupinovými hrátkami.

V Dánsku spustili aplikaci k udělování souhlasu se souloží

Evropa

Digitální stopa v telefonu

V telefonu se tak vytvoří v podstatě digitální stopa, kterou ale vzhledem k zabezpečení aplikace nepůjde šířit či jinak zneužít. Data budou poskytnuta pouze jako důkaz, pokud dojde k vyšetřování trestného činu.

„Aplikace má rovněž vyřešenou otázku ‚uživatele pod nátlakem‘, kdy takovému uživateli nabízí možnost nejen souhlas nevydat, ale dokonce si nenápadně přivolat pomoc profesionálů ze security společnosti,“ uvedla autorka projektu Alena Sadílková.

Zdůraznila, že aplikace samozřejmě nedokáže fyzicky zabránit samotnému znásilnění, ale že podle ní „zvyšuje šance oběti na rychlý a spravedlivý proces“.

„Největší úspěch očekáváme v případech tzv. znásilnění z nedbalosti, kde je předpoklad, že aplikace vytvoří dostatečnou psychologickou bariéru těm, kteří spoléhají na nedostatek důkazů, na oslabenost oběti pod vlivem omamných látek. Nebo kteří stále jen nechápou, že ne znamená ne,“ konstatovala Sadílková.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace XPASS

Dle očekávání by měl být největší zájem o tuto aplikaci mezi mladšími jedinci, a to především s ohledem na jejich vřelý vztah k moderním technologiím a sociálním sítím.

„Mění se pravidla, způsoby i zvyky, jak spolu lidé navazují kontakty. Ještě před několika lety jsme si neuměli představit on-line rande přes aplikace, jako je Tinder. U mladých lidí rezonuje změna klimatu v oblasti sexuálního násilí a téma je zajímá,“ podotkla autorka projektu.

„Neztotožňujeme se s tvrzením, že udělení souhlasu je neromantické, přehnané, či dokonce jde o zbraň žen proti mužům,“ upřesnila Sadílková.

„Aplikace poskytne digitální stopu jako důkaz nejen znásilněným, ale také těm, kteří byli ze znásilnění neprávem obviněni. A navíc může významně snížit počet ‚znásilnění z nedbalosti‘, ke kterým dochází zbytečně, často jen z nezkušenosti či nezralosti,“ dodala.

Aplikace je zdarma ke stažení na App Store pro chytré telefony od Applu, ale také pro Androidy na Google Play.

Základní funkce aplikace XPASS:
Umožňuje si vytvořit sexuální preference dle kvízu nebo dle vlastního uvážení.
Na základě těchto preferencí je možné rychle vytvořit a potvrdit souhlas s druhou osobou, a to v rámci společných preferencí (průniku).
Je vyřešen souhlas pod nátlakem – je třeba si preventivně nastavit funkci „uživatel pod nátlakem“.
Je možné chatovat s ostatními a porovnávat své preference v rámci zařazení do skupiny.
Je možné si nenápadně přivolat pomoc blízké osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám