Hlavní obsah

Podpora Windows 7 se chýlí ke konci. Aktualizace nabídne Microsoft za úplatu

Novinky, rim

Už zkraje příštího roku bude oficiálně ukončena podpora pro operační systém Windows 7, běžní uživatelé tedy již nebudou moci pro tuto stařičkou platformu stahovat žádné aktualizace. Americký softwarový gigant má nicméně v plánu updaty nabízet i nadále několik let – avšak pouze za úplatu.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Článek

Už v lednu 2015 byla u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci něhož poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začala platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Podpora končí v lednu

Jenže rozšířená podpora bude pro uživatele Windows 7 k dispozici pouze do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu v roce 2014.

Běžní uživatelé tohoto starého operačního systému tak oficiálně již několik let nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Vše výše uvedené se však týká pouze běžných uživatelů. Existují totiž počítačové systémy, pro jejichž chod je platforma Windows 7 nezbytná. U nich přechod na nějakou novější verzi systému není buď vůbec možný, nebo je finančně příliš nákladný. Typicky jde o stroje používané ve firemním sektoru.

Aktualizace vyjdou na tisíce korun

Pro ně bude Microsoft nabízet aktualizace sedmiček až do roku 2023. Jak upozornil server KitGuru, zadarmo to ale nebude. Updaty navíc budou k dispozici pouze pro některé verze sedmiček – znovu je tedy nutné zdůraznit, že majitelé domácích licencí je nebudou moci instalovat.

A na kolik si tedy americký softwarový gigant dodatečné aktualizace cení? Majitelé Windows 7 Enterprise za aktualizační službu zaplatí 25 dolarů ročně (570 Kč). V případě Windows 7 Pro se pak cena vyšplhá za první rok na 50 dolarů, za druhý na 100 dolarů a za třetí na 200 dolarů. To je v přepočtu podle let 1140 Kč, 2280 Kč a 4560 Kč. Platí se přitom za každý počítač zvlášť.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám