Hlavní obsah

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft odhalila ve čtvrtek večer na slavnostní akci novou verzi operačního systému Windows s pořadovým číslem 11 v názvu. Novinky.cz sledovaly celou akci v on-line reportáži.

Záznam: Tisková konference MicrosoftVideo: Microsoft

 
Článek

17:52 – Tisková konference je u konce, stejně tak i naše on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

17:50 – Některé důležité otázky však zůstaly zcela nezodpovězené. Jisté není to, kdy přesně bude vydána finální verze nových jedenáctek, ani zda bude nabízena pro majitele desítek zadarmo jako upgrade. Přesně tak to totiž bylo před lety, kdy si premiéru odbyly Windows 10.

Microsoft představuje nový Windows 11Video: archív tvůrců

17:48 – Testovací verze Windows 11 bude Microsoft uvolňovat začátkem příštího týdne.

17:46 – „Startujeme novou éru Windows,“ dmul se pýchou nad všemi novinkami šéf Microsoftu Satya Nadella ve svém závěrečném proslovu.

17:44 – Největší novinkou nicméně je, že v Microsoft Store nově nalezneme aplikace z Androidu, poběží přímo v prostředí jedenáctek. Háček je ale v tom, že nepůjde o programy z Google Play Store, ale pouze o aplikace dostupné v rámci Amazon Appstore. I tak by měly ale jedenáctky nabídnout citelně více aplikací než všechny předchozí verze Windows.

17:41 – Zcela přepracován byl obchod s aplikacemi, od čehož si slibuje větší popularitu mezi uživateli.

Foto: archív tvůrců

Nový Microsoft Store

17:39 – Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče. Microsoft slibuje, že v jedenáctkách se budou jednotlivé tituly načítat daleko rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabídne operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

17:34 – Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Foto: archív tvůrců

Windows Widgets

17:31 – Přizpůsobitelné prostředí se hodí také v případě, že pracujete na notebooku, který připojujete k jednomu nebo více větším monitorům. Systém si totiž bude pamatovat rozložení oken a otevře je po připojení k monitoru přesně tak, jak byla, když jste monitor odpojovali. Uživatelé si dokonce budou moci připravovat různé plochy pro různé činnosti.

17:28 – Windows 11 slibují nový level multitaskingu, který počítá s prací na multifunkčních zařízeních. Jako příklad ukázal Microsoft tablet s odpojitelnou klávesnicí. Když vsadíte na dotykové ovládání, prostředí se automaticky změní tak, abyste jej mohli snáze ovládat svými prsty.

Foto: archív tvůrců

Multitasking na tabletu

17:23 – Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak k uživatelům postupně měla dostat rychleji.

17:19 – Systém Windows 11 by měl být také o poznání svižnější než jeho předchůdce. Přesné hardwarové parametry však zatím americký počítačový gigant nezveřejnil. Lze nicméně předpokládat, že jedenáctky poběží na totožné konfiguraci jako aktuálně nabízené desítky.

17:15 – Nová lišta s nabídkou Start tak trochu připomíná dock v macOS, což je operační systém počítačů Apple. Nabídka Start přišla také o dlaždice, které byly v osmičkách a desítkách dominantním poznávacím znamením. Nově už budou všude jen ikony.

17:13 – Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

17:11 – Potvrzují se úniky z minulého týdne. Nová verze Windows dostane zcela inovovaný design, který se interně označuje jako Sun Valley. Pro něj je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek.

17:08 – Nyní se bude jednotlivým novinkám věnovat postupně.

17:07 – Americký softwarový gigant se evidentně rozhodl, že uživatele nebude napínat. Hned na úvod tiskovky tak zveřejnil několikaminutové video, ve kterém odhaluje nejzásadnější přednosti nových jedenáctek.

Foto: archív tvůrců

Windows 11

17:05 – Je to oficiální! Microsoft odhaluje Windows 11! 

17:03 – Úvod konference provázejí technické problémy. Zájem o akci je patrně tak vysoký, že stream je chvilkami nedostupný a vypadává.

17:00 – Slavnostní akce odstartovala přesně úderem 17. hodiny, jak bylo plánováno.

16:45 – Tiskovka amerického softwarového gigantu by měla oficiálně odstartovat v 17:00. Vzhledem k tomu, že již Microsoft spustil odpočet do startu, vše nasvědčuje tomu, že již celou slavnostní akci nic nezhatí.

Ukáže se systém Windows 11?

Ještě před začátkem oficiální akce se spekulovalo o tom, že nejdůležitější novinkou bude operační systém Windows 11 – nástupce aktuálně nejrozšířenějších desítek. Microsoftu totiž již minulý týden uniklo instalační médium, a tak se jedenáctky začaly šířit po síti jako lavina.

Nová verze Windows dostane podle uniklé instalačky zcela inovovaný design, který se interně označuje jako Sun Valley. Pro něj je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek.

Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – trochu svým vzhledem připomíná dock v macOS –, což je operační systém počítačů Apple. Z uniklé instalace je také patrné, že nabídka Start přijde o dlaždice, které byly v osmičkách a desítkách dominantním poznávacím znamením. Nově už budou všude jen ikony.

Systém Windows 11 by měl být také o poznání svižnější než jeho předchůdce. Přestože hardwarové nároky zatím nejsou známy, na stejném železe jako desítky by měly být jedenáctky rychlejší.

Díky Windows 11 budou počítače rychlejší

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám