Hlavní obsah

Nové funkce obavy nezahnaly. Do instalace velké aktualizace Windows 10 se lidé nehrnou

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká říjnová aktualizace operačního systému Windows 10 se zapíše do historie Microsoftu jako jedna z nejhorších. Množství chyb, které obsahovala při vydání, totiž drtivou většinu uživatelů pravděpodobně odrazuje od instalace. Balík nových funkcí a vylepšení je tak nainstalován jen na zlomku počítačů.

Foto: archív výrobce

Operační systém Windows 10

Článek

Americký softwarový gigant vydává každý rok dvě velké aktualizace desítek. Po té jarní se doslova zaprášilo. Za pouhé dva měsíce byla nainstalovaná na bezmála 80 % strojů. [celá zpráva]

O takovém úspěchu si však v případě říjnového updatu mohou tvůrci nechat jenom zdát. Podle údajů analytické společnosti AdDuplex si totiž aktualizaci ke konci října nainstalovalo pouze 2,8 % lidí. A během prosince podíl stoupl pouze na 6,6 %.

S předchozími aktualizacemi se tedy ta nejnovější nemůže vůbec srovnávat, jak je patrné z čísel výše.

Distribuce byla několikrát omezena

Kvůli problémům byla totiž distribuce updatu několikrát omezena. Kdokoliv ji může stahovat až od druhé poloviny prosince. Kvůli dříve objeveným trhlinám se ale do toho uživatelé příliš nehrnou.

V říjnu, pouhých pár dní po vydání, byla distribuce zcela ukončena, protože se ukázalo, že update obsahuje kritické chyby. Update při instalaci totiž v některých případech maže nenávratně uživatelská data. A to zpravidla na systémech, které neměly dostatek volného prostoru pro instalaci.

Objevovaly se další a další chyby

Na některých počítačích se totiž objevovaly další a další chyby. Na konci listopadu se například ukázalo, že na některých sestavách s procesory Intel a integrovanými grafikami nefunguje zvuk. Další trhliny byly zaznamenány v prohlížeči Edge a na sestavách s grafickými kartami ze série AMD Radeon HD 2000 a Intel HD ze série 4000.

Windows 10 October 2018 Update přináší spíše drobnější vylepšení, která ale dokážou uživateli ušetřit spoustu času a nervů – například chytřejší kopírování souborů či lepší vyhledávání. Stejně tak inženýři v Microsoftu zapracovali na propojení PC s mobilem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám