Hlavní obsah

Nechtěná aktualizace se ženě vyplatila, Microsoft jí zaplatil statisíce

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se snaží prosadit s operačním systémem Windows 10 mezi co největší počet uživatelů. I kvůli tomu firma začala na starších strojích instalovat desítky automaticky jako aktualizaci. Tento krok se americkému softwarovému gigantu ale nyní vymstil, po nechtěné aktualizaci totiž jedné uživatelce zaplatil odškodné ve výši deset tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála čtvrt miliónu korun.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Celá kauza se stala již před několika měsíci. Teri Goldsteinová, které se počítač nechtěně aktualizoval na Windows 10, však o něm pro zahraniční média promluvila až nyní, jak upozornil server Geek.

Goldsteinová je majitelkou jedné menší americké cestovní kanceláře, počítač je tedy nezbytnou součástí její práce. A právě kvůli tomu představovala aktualizace tak velký problém. „Nikdy jsem o systému Windows 10 neslyšela. Dozvěděla jsem se o něm až ve chvíli, kdy se sám nainstaloval na můj počítač,“ prohlásila žena.

Počítač se stal nepoužitelným

Podle ní aktualizace sice proběhla korektně, ale její počítač se stal záhy nepoužitelný. Neustále vyskakovaly nějaké chyby, kvůli čemuž na něm nemohla pracovat.

I proto se podle vlastních slov obrátila na technickou podporu společnosti Microsoft. Ta jí však nedokázala s nekompatibilním softwarem pomoci, a proto žena zvolila plán B. Pořídila si nový počítač se starší verzí Windows a po americkém softwarovém gigantu chtěla uhradit pořizovací náklady a ušlý zisk za několik dní, kdy nemohla počítač používat.

Soudní tahanice by mohla být jen špičkou ledovce.

Tisíce dolarů si chtěla nárokovat v soudním řízení. Toho se však Microsoft účastnit nechtěl, a tak se podle serveru PC World vyrovnal raději s ženou mimosoudně. Na svůj účet si tak Goldsteinová připsala již zmiňovaných deset tisíc dolarů.

Rozhodnutí zástupců Microsoftu o vyplacení částky ženě je vcelku logické. Případná soudní tahanice by totiž mohla být jen špičkou ledovce. V případě verdiktu v neprospěch amerického softwarového gigantu by se totiž i další uživatelé mohli dožadovat odškodnění za nechtěnou instalaci desítek.

Aktualizace se nainstaluje automaticky

Hlavní problém je v tom, že v prosazování Windows 10 je Microsoft stále agresivnější. Až do letošního února byl totiž přechod na Windows 10 nabízen jako volitelná aktualizace, poslední dva měsíce ji však Microsoft označuje jako doporučenou. A právě v tom je ten zakopaný pes, který potrápí uživatele, jež o přechod z jakéhokoliv důvodu nestojí.

Dříve totiž mohli lidé pouze odkliknout okénko nestahovat a bylo vyřešeno. Nově se jim však aktualizace může automaticky stáhnout, a dokonce i nainstalovat. V defaultním režimu jsou totiž desítky nastaveny tak, aby se stahovaly a instalovaly i doporučené aktualizace.

Jak je možné automatické stažení aktualizace na nejnovější verzi Windows vypnout, informovaly Novinky.cz již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám