Hlavní obsah

Nástup Windows 8 v ČR byl lepší než u předchozí verze

Začátek prodeje nového operačního systému Windows 8 byl v Česku úspěšnější, než u předchozí verze Windows 7. Mírně vyšší byl počet instalovaných Windows na nových počítačích a výrazně vzrostl krabicový prodej. Uvedl to generální ředitel české pobočky firmy Roman Cabálek.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se Windows 8 prodává.

Článek

Většímu růstu prodeje Windows 8 by podle Cabálka pomohla širší nabídka zařízení s dotykovým displejem. "Dá se říci, že máme převis poptávky nad nabídkou tzv. multi-touch zařízení. Ta tak tvoří jen necelou desetinu trhu před Vánoci," uvedl Cabálek.

Za přenosné počítače s dotykovým displejem si zákazníci proti klasickým notebookům a ultrabookům připlácí zhruba 3000 korun. Tato částka se ale podle Cabálka bude postupně snižovat.

Za úspěšným startem stojí především přívětivá cenová politika. Pro srovnání, nejvybavenější verze Windows Vista se v roce 2007 prodávala za více než 13 tisíc korun, v roce 2009 pak Microsoft začal nabízet sedmičky – nejvyšší konfigurace tehdy stála sedm tisíc korun. Osmičky je v Česku možné zakoupit v závislosti na verzi od 2400 do 3500 Kč.

Ještě nižší cenu získají lidé, kteří již vlastní některou z posledních tří generací operačního systému Windows – tedy XP, Vista či 7. K těm je možné zakoupit upgrade za 800 Kč. Využít zvýhodněnou nabídku je možné až do konce ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám