Hlavní obsah

Na Windows 8 si počítačoví piráti vylámou zuby

Novinky, mif

Počítačoví piráti zatím zvládli ukrást úplně každou verzi operačního systému Windows. V některých případech dokonce ještě dříve, než se začal oficiálně prodávat. Chystané osmičky by tomu ale měly udělat přítrž. Microsoft je totiž vybaví novým způsobem aktivace. Upozornil na to server Tom’s hardware.

Foto: Wallpaper Stock

Windows 8

Článek

Piráti dokázali doposud přelstít aktivaci Windows prostřednictvím falešné OEM licence. Ta byla prakticky totožná s tou, kterou disponují výrobci počítačů i notebooků a pomocí které instalují operační systém od Microsoftu na nové stroje.

K dispozici mají výrobci, a potažmo i piráti, jen jeden aktivační klíč, pomocí kterého mohou aktivovat milióny počítačů najednou. Odhalit zneužití aktivačního klíče přitom pro Microsoft není často vůbec jednoduché, a tak podvodníkům vše prochází.

Nejspíše právě proto bude ve Windows 8 aktivační proces pozměněn. Každý prodávaný stroj bude mít unikátní klíč, který bude ukryt uvnitř ovládacího systému počítače (BIOSu).

Právě tato změna by měla pirátům znemožnit nelegální použití osmiček. Otázkou však zůstává, zda se jim nepodaří přijít na jiný způsob, jak aktivaci obelstít. V minulosti totiž dokázali prolomit nebo obejít prakticky jakékoliv zabezpečení.

Windows 8 se začnou prodávat v říjnu

Operační systém Windows 8 se na pultech obchodů objeví 26. října. Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela.

Microsoft aktuálně nabízí Windows 8 zdarma pro širokou veřejnost v testovací verzi. Stahovat by ji mělo být možné až do odhalení finální varianty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám