Hlavní obsah

Microsoft zažaloval Samsung kvůli Androidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Softwarová společnost Microsoft se soudí se Samsungem kvůli údajnému porušení licenčních smluv. Oznámila to v pátek americká firma. Jihokorejský výrobce chytrých telefonů Samsung prý odmítal uhradit licenční poplatek poté, co Microsoft loni oznámil plány na převzetí divize mobilních telefonů finské Nokie. Podle nejmenovaného zdroje agentury AFP jde o první soudní řízení, které Microsoft proti Samsungu zahájil.

Foto: Novinky

Microsoft.

Článek

Microsoft na Samsung podal žalobu k federálnímu soudu v New Yorku. Po jihokorejském rivalovi požaduje peněžní náhradu. Její výše ale zveřejněna nebyla, napsala agentura Reuters. Představitelé Samsungu se k věci zatím nevyjádřili.

Spor souvisí s technologií v operačním systému Android od amerického Googlu. Samsung je předním světovým výrobcem chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení, které využívají systém Android. Microsoft je vlastníkem patentů na technologie, o kterých tvrdí, že jsou obsaženy v systému Android. Jde prý na příklad o zobrazení několika oken v internetovém prohlížeči, napsal list Wall Street Journal.

Microsoft se přitom sám snaží konkurovat na trhu s mobilními zařízeními a výrobce mobilů využívajících Android se ve snaze zvýšit jejich náklady pokoušel přesvědčit, že mu mají platit licenční poplatky, napsal Reuters. Většina velkých výrobců jako Samsung, LG nebo HTC souhlasila. Proti byla Motorola, která je s Microsoftem od roku 2010 ve při.

Samsung podle žaloby během prvního finančního roku od podpisu dohody z roku 2011 licenční poplatky uhradil. Když ale Microsoft loni oznámil záměr převzít mobilní divizi finské Nokie, odmítal prý Samsung zprvu další platbu provést a tvrdil, že dohoda s Nokií porušuje licenční smlouvu Samsungu s Microsoftem. Nakonec platbu provedl, ale pozdě, a odmítl údajně zaplatit úrok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám