Hlavní obsah

Microsoft v tichosti ukázal novou verzi Windows

Novinky, rim

Před pár dny omladila společnost Microsoft prakticky celou svou počítačovou nabídku. Mezi novými zařízeními prakticky ale zanikla informace o tom, že americký softwarový gigant má novou verzi operačního systému Windows. Ta půjde však nainstalovat pouze na některé počítače.

Hybrid Microsoft Surface Neo láká na dva dotykové displejeVideo: archív výrobce

 
Článek

Nová verze operačního systému od Microsoftu se jmenuje Windows 10X. Jak již samotný název napovídá, jde o platformu, která staví na aktuálně používaných desítkách. Hlavní rozdíl je v tom, že bude určena pro kompaktní zařízení se dvěma dotykovými displeji.

Napůl tablet, napůl notebook. Surface Pro 7 láká na vyšší výkon než předchůdce

Hardware

Přesně takový počítač totiž Microsoft představil. Jmenuje se Surface Neo a jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka.

Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku. V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům, se dvěma obrazovkami, patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Samotného počítače Surface Neo, stejně jako nové generace operačního systému od Microsoftu, se ale dočkáme patrně až v příštím roce.

Také mobily dostanou dva displeje

To platí také pro druhou novinku amerického softwarového gigantu, která je vybavena dvěma displeji. Řeč je tentokrát o chytrém telefonu Surface Duo, jenž je vyzbrojen dvěma dotykovými panely s úhlopříčkou 5,6 palce.

Smartphone od Microsoftu však nepracuje pod taktovkou Windows, nýbrž pod operačním systémem Android od Googlu. O detailních parametrech nového přístroje se zástupci amerického počítačového gigantu zatím příliš nerozpovídali, všechny další dostupné informace o tomto přístroji naleznete v našem dřívějším článku.

Surface DuoVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám