Hlavní obsah

Microsoft: do roku 2009 bude Vista na 50 % českých PC

Novinky, adr
PRAHA

Do roku 2009 bude operační systém Windows Vista používat v České republice více než polovina uživatelů osobních počítačů, uvedli zástupci Microsoftu. Společnost rovněž pochválila účinnost programu Výhody legálních Windows. S jeho pomocí Microsoft ověřil od roku 2006 téměř tři milióny počítačů a prodal více kopií operačního systému Windows XP. Řadu lidí totiž hláška o nelegálním softwaru vyděsila a Windows XP si raději zakoupili.

Článek

Značná část uživatelů jej naopak přeinstalovala a v příštích aktualizacích Microsoftu nepovolila takzvanému ověřovacímu balíčku nahrát se do systému. 

"Jak jsem to obešel? Prostě jednoduše, dal jsem 'zvolit' z instalovaných aktualizací a ověření o pravosti systému, nebo jak se to jmenovalo, jsem vyškrtnul a dal nikdy nestahovat. Pak to přišlo ještě jednou s pozměněným názvem, tak jsem to vyškrtnul znova a teď už nic nechodí," řekl Novinkám jeden z uživatelů nelegálních Windows XP.

Podle Microsoftu se však "za první čtvrtletí roku 2007 výrazně snížil počet uživatelů, kteří ověřením pravosti operačního systému neprošli. Čtvrtina z těchto zákazníků následně využila nabídku zvýhodněné legalizace Windows."

Windows Vista a Office 2007

Počátkem roku Microsoft po dlouhém čekání dostal na český trh operační systém Windows Vista a sadu kancelářských aplikací Microsoft Office 2007. První kopii Windows Vista podepsanou Billem Gatesem převzal ředitel Centra moderních technologií ve škole při Střední průmyslové škole na Třebešíně. [celá zpráva]

Na sedmdesát zaměstnanců Microsoftu včetně generálního ředitele v následujících dnech osobně prodávali Windows Vista a Microsoft Office 2007 v obchodních centrech po celé republice.

Za první tři měsíce se OS Windows Vista prodalo dvakrát více než starších Windows XP za 90 dnů, kdy byl tento systém poprvé nabízen. Jak jde na odbyt kancelářský balík Microssoft Office 2007 nevíme. Uživatelé, co se s ním setkali, však shodně tvrdí, že jeho ovládání nerozumí.

"Vůbec nevím, na co mám kliknout, je to strašně složité. Vypadá to úplně jinak než starý Office (Office 2003, pozn. editora) a já se v tom nevyznám," řekla serveru Novinky.cz středoškolská studentka, která si nepřála být jmenována. 

V české pobočce Microsoftu pracuje 250 lidí

Microsoft má v České republice asi 250 zaměstnanců. Ti se starají jak o prodej softwaru a služeb do domácností, tak do firem a státní správě. Zástupci společnosti doufají, že v roce 2009 bude v polovině domácností pracovat osobní počítač - samozřejmě nejlépe s výbavou Microsoftu.

"Díky příznivému podnikatelskému prostředí, ucelenému produktovému portfoliu a zlepšení péče o zákazníky se nám daří nabízet mnohem více než jen software," uvedl Michal Čupa, generální ředitel Microsoftu Česká republika. Podle něj Microsoftu pomohl posun od prodeje krabic k nabídce ucelených řešení.

V únoru přišla do vedení českého Microsoftu nová obchodní ředitelka Jane Gilson, která původně vedla divizi Windows Embedded v redmondském ústředí. V dubnu se k ní přidal Dalibor Šídlo, který dříve řídil rozvoj telekomunikačních aktivit SAS Institute.

Za necelý rok se českému zastoupení Microsoftu podařilo dvakrát za sebou získat ocenění pro nejlepší vlastní pobočku na světě. Firma se totiž v tuzemsku činila - otevřela zde například první Centrum pro podporu mobilních technologií na světě či Microsoft IT Academy na Strahovském Silicon Hill.

Anketa

Ovlinil program Výhody legálních Windows softwarovou výbavu vašeho počítače?
Ano, koupil(a) jsem si originální Windows
13,3 %
Ne, vyhnul jsem se ověřování pravosti
34,3 %
Windows nepoužívám
11,9 %
Měl jsem originální Windows, ověřování pravosti se mne tedy nijak nedotklo
40,5 %
Celkem hlasovalo 10076 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám