Hlavní obsah

Ledy se pohnuly. Google sníží poplatek, který účtuje vývojářům

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mountain View

V polovině srpna loňského roku se rozhořel spor mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games o poplatky, které jsou účtované vývojářům. Po měsících naléhání se ledy pohnuly. Google se rozhodl, že poplatky skutečně sníží na polovinu. Má to ale háček…

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Nižší poplatky zavede ve svém oficiálním obchodě Google od července. Doposud si americký internetový gigant účtoval 30 procent z ročních tržeb jednotlivých vývojářů. Nově sice bude poplatek pouze 15 procent, platí to ale pouze pro první milion dolarů z ročních tržeb. Částky přesahující milionovou cifru budou i nadále podléhat 30procentnímu poplatku.

„Od 1. července 2021 snižujeme poplatek na 15 procent u prvního milionu tržeb. Jde o poplatek, který Google Play obdrží, když vývojář prodá zboží či služby,“ citovala oficiální vyjádření společnosti agentura Reuters.

Podnik přitom zdůraznil, že tato změna se dotkne drtivé většiny vývojářů. „Nová pravidla přinesou pokles poplatků na polovinu 99 procentům vývojářů, kteří prodávají zboží a služby přes Google Play,“ uzavřeli zástupci podniku.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Tato změna se dotkne drtivé většiny vývojářů

Na začátku byla jedna hra

Spor o poplatky v oficiálních obchodech odstartoval v polovině loňského srpna. Netýká se přitom pouze Googlu, ale také Applu. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů App Store a Google Play, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Na iPadech a iPhonech chybí Fortnite přes půl roku. A smír je v nedohlednu

Hry a herní systémy

Soud se zatím zabýval pouze žalobou na Apple. To je vcelku logické, neboť na Androidu jde Fortnite nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, a tak stažení z Google Play žádný velký problém nepředstavuje.

V případě iPhonů a iPadů už ale instalace tak snadná není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení. Přesto se americký soud přiklonil na stranu Applu, když rozhodl, že Fortnite se nemusí do App Storu vrátit.

Epic Games ale nechce celý spor rozhodně vzdát. Minulý měsíc si zástupci tohoto herního domu stěžovali u Evropské komise – doufají přitom, že budou úspěšnější než u amerického soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám