Hlavní obsah

Konec Windows 7 je tady

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden bude oficiálně ukončena podpora operačního systému Windows 7. V úterý totiž naposledy vyjdou aktualizace pro tuto platformu, kterou stále ještě používají miliony lidí. Vydávány tak už nebudou ani opravy bezpečnostních chyb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada uživatelů bude mít patrně ještě v živé paměti, že stejnou situaci museli řešit před pěti lety. Tehdy byla ukončena podpora pro operační systém Windows XP. Běžní uživatelé od té doby nemohou stahovat žádné aktualizace, nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především bezpečnostní updaty.

Pokud je tedy u Xpéček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Fakta a mýty okolo konce Windows 7. Antivirus bude fungovat i nadále

Software

Stejný osud čeká sedmičky

Nyní čeká stejný osud také sedmičky. Sluší se připomenout, že pro tento letitý systém byla již v roce 2015 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v jehož rámci poskytuje americký softwarový gigant bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho začala pro Windows 7 platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Microsoft zakryje lidem obrazovku. Kvůli konci Windows 7

Software

Rozšířená podpora končí také

Po 14. lednu 2020 přestane platit i rozšířená podpora. Pak tedy již nebude možné stahovat vůbec žádné aktualizace. Microsoft samotnou funkčnost však nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud.

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám