Hlavní obsah

Konec Windows 7 je na spadnutí. Zbývají tři měsíce

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se chystá dle dosavadních plánů ukončit podporu pro operační systém Windows 7. Uživatele tedy čekají stejné peripetie, jaké zažili před pěti lety při ukončení neméně populární platformy Windows XP.

Foto: archiv výrobce

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Článek

Konec Windows 7 je naplánován na 14. ledna 2020, tehdy naposledy vyjdou pro sedmičky aktualizace. Stane se tak tedy za necelé tři měsíce.

Sluší se nicméně připomenout, že už v lednu 2015 byla u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci něhož poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Nově už jen Windows 10. Prodej starších osmiček a sedmiček byl ukončen

Software

Rozšířená podpora bude také ukončena

Místo mainstreamové podpory pro sedmičky začala platit tzv. rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Právě rozšířená podpora ale přestane zkraje ledna také platit. Pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPéčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu v roce 2014.

Běžní uživatelé tohoto starého operačního systému tak oficiálně již několik let nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Windows XP zůstane bez ochrany. Avast ukončí podporu

Software

Polovina lidí používá nepodporované systémy

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager ve společnosti Kaspersky.

Podle něj na tyto operační systémy dokonce stále spoléhá 40 procent velmi malých a 48 procent malých a středních firem. „Tento stav přitom představuje bezpečnostní riziko,” zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám