Hlavní obsah

Herní gigant Valve ukončí podporu, hry na Windows XP a Vista už nepoběží

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od stařičkých operačních systémů Windows XP a Vista dávají tvůrci softwaru postupně ruce pryč. Nově ohlásil ukončení podpory svých titulů pro tyto dvě platformy také softwarový gigant Valve, který stojí za herní platformou Steam. A není se čemu divit, ani jeden ze systémů už nepodporuje ani americký Microsoft.

Foto: Novinky

Herní platforma Steam

Článek

Bezpečnostní experti neustále odrazují uživatele od Windows XP, protože tato stará platforma představuje nezanedbatelné bezpečnostní riziko. Od dubna 2014 pro ni nevycházejí žádné aktualizace, tedy ani opravy kritických chyb. A od loňského roku platí to samé také pro Visty – ani pro ty totiž Microsoft již nevydává žádné aktualizace.

Někteří tvůrci softwaru však stále nechtěli kvůli početné základně uživatelů ani jeden ze zmiňovaných operačních systémů pohřbít. Bez nadsázky se tak dá říci, že běžné uživatele od používání této stařičké platformy nic neodrazovalo.

Softwaroví tvůrci dávají ruce pryč

Už v minulých letech však přišly špatné zprávy hned od několika softwarových tvůrců – například Mozilly a Googlu, obě společnosti se totiž rozhodly pro Windows XP přestat nabízet své internetové prohlížeče – Firefox a Chrome.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

Během několika měsíců se k nim připojí herní gigant Valve. Jeho vedení totiž oficiálně potvrdilo, že podpora pro starší ikspéčka bude ukončena. A aby toho nebylo málo, podpora rovnou skončí také pro Visty, stane se tak příští rok v lednu.

Co to znamená pro běžné hráče? Že populární tituly, které si ve Steamu zakoupili, už nebudou moci na těchto platformách stahovat a instalovat. Steam jednoduše nepůjde vůbec spustit. Valve nicméně upozornilo, že Visty a Windows XP používá pouze méně než jedno procento uživatelů. S ohledem na popularitu této herní platformy jde však stále o desetitisíce hráčů z různých koutů světa.

Na doporučení Valve by tak hráči měli přejít na novější verzi Windows. Přinejmenším na sedmičky, přestože ty se již v obchodech také nenabízejí – pro ty bude však podpora k dispozici patrně ještě několik let. Stejně jako pro osmičky a aktuálně prodávané desítky.

Operační systémy budou fungovat i nadále

Používat Windows XP a Vista nicméně mohou uživatelé i po ukončení podpory ze strany Microsoftu a dalších softwarových společností. S trochou nadsázky se dá říci, že oba operační systémy jsou nesmrtelné. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Americký softwarový gigant totiž samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je výrazně vyšší než v případě novějších systémů.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám