Hlavní obsah

Hackeři se zaměřují na menší firmy, které nemají peníze na ochranu počítačů

– Washington

Počítačová kriminalita se čím dál více zaměřuje na malé a středně velké podniky, které nemají prostředky na to, aby si zajistily nejnovější verze zabezpečení. Uvedli to představitelé Tajné služby Spojených států v noci na úterý.

Foto: Profimedia.cz

Podle studie mohly firmy až 87 procentům krádeží dat předejít jednoduchou instalací preventivních bezpečnostních opatření.

Článek

Mnohé útoky řídí organizované skupiny ze zahraničí. Kradou nejen čísla kreditních karet, ale i osobní informace o jejich držitelích, řekl Michael Merritt z úřadu vyšetřování Tajné služby. Velké firmy si podle jeho slov pořizují mnohem vyspělejší a účinnější systémy počítačové ochrany, a proto se útoky stáčejí spíše k menším podnikům.

Phil Reitinger z vládního úřadu DHS pro ochranu amerického území před teroristickými útoky dodal, že existuje mnoho jednoduchých kroků, jak se proti počítačové kriminalitě zabezpečit. Dodal, že se podle poslední studie mohlo až 87 procentům krádeží dat předejít jednoduchou instalací preventivních opatření.

Reitinger a Merritt dodali, že vládní úřady v USA koordinují v této oblasti své kroky se soukromým sektorem. Zákonodárci, kteří se napříč několika kongresovými výbory o bezpečnost v elektronickém prostoru starají, ale tlačí na administrativu, aby dělala pro bezpečnost více, napsala agentura AP.

Aktuální internetové hrozby
Spamy
Jednou z nejosvědčenějších cest, jak infikovat milióny počítačů po celém světě jsou spamy s lákavými nabídkami, které často obsahují linky na zavirované webové stránky. Pomocí nich pomohu počítačoví podvodníci rozšiřovat zákeřné červy, trojské koně a jiné škodlivé kódy. Denně je rozesláno 180 miliard spamových zpráv, což tvoří okolo 90 procent veškeré e-mailové komunikace.
Spamdexing
Mnoho firem se snaží pomocí nejrůznějších klíčových slov optimalizovat své stránky tak, aby byly v internetových vyhledávačích na předních pozicích. Tuto techniku od nich odkoukali počítačoví zločinci, kteří podobným způsobem klíčují svoje zavirované podvodné stránky.
Podvodné SMS zprávy
Středem zájmu kyberzločinců se staly také chytré mobilní telefony s přístupem na internet. Podle studie společnosti Cisco bezpečnostní experti od začátku letošního roku zaznamenávají každý den dvě až tři nové kampaně, ve kterých jsou lidem s chytrými mobily odesílány podvodné SMS zprávy s odkazem na zavirovanou internetovou stránku. Většina lidí si totiž ani neuvědomuje, že zavirován nemusí být jenom jejich počítač, ale klidně i mobilní telefon. Celosvětově je používáno 4,1 miliardy mobilních telefonů a vzhledem k tomu, že lidé často nemají nainstalován žádný antivir, jsou snadnou kořistí pro všechny útočníky.
Insideři a finanční krize
Kvůli finanční krizi přicházejí lidé po celém světě o svá pracovní místa. Propuštění lidé, kteří měli přístup k důležitým firemním datům (tzv. insideři), mohou často důvěrné informace zneužít proti svému bývalému zaměstnavateli. Případně získané informace nabídnou konkurenci, aby si zajistili nové pracovní místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám