Hlavní obsah

Avast koupí konkurenční AVG za 32 miliard

• Aktualizováno
Novinky, mif

Ve světě bezpečnostního softwaru se schyluje k jedné z největších akvizic za poslední roky. Tuzemské vývojářské studio Avast Software, které stojí za stejnojmenným antivirovým programem, se dohodl na převzetí svého konkurenta – AVG Technologies. Zástupci Avastu o tom informovali ve čtvrtek.

Foto: archív tvůrců

Avast Free Antivirus

Článek

Celý obchod, který byl oficiálně oznámen ve čtvrtek, má hodnotu 1,3 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 32 miliard korun. Jde o jednu z největších technologických akvizicí v historii Česka.

Za jednu akcii AVG zaplatí Avast 25 dolarů v hotovosti. To je o 33 % více, než za kolik se akcie obchodovaly ve středu večer na americké burze.

Přínos akvizice pro Avast je zřejmý. Společnost sídlící v Praze díky obchodu posílí svůj podíl na trhu s bezpečnostním softwarem a zároveň získá přístup na další zahraniční trhy, kde je AVG již dobře zavedenou značkou.

České kořeny

Sluší se připomenout, že AVG Technologies má kořeny také v České republice. Založena totiž byla v roce 1991 v Brně, tehdy ještě pod původním názvem Grisoft. Od té doby expandovala prakticky do všech koutů světa, pobočky má nyní v USA, Velké Británii, Nizozemku, Německu a samozřejmě i v Česku.

Bezpečnostní programy od AVG jsou v současnosti nabízeny ve 22 světových jazycích. Jaký je čeká po akvizici osud, zatím není jasné. Lze ale předpokládat, že značka AVG skončí a produkty budou dále nabízeny pod jménem Avast.

Přes 400 miliónů uživatelů

Avast má v současnosti přes 230 miliónů uživatelů. Po sloučení obou společností by jich ale nakonec mělo být přes 400 miliónů.

Historie značky Avast se datuje už od konce 80. let. Tehdy dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš vytvořili program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním.

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo. Vedle toho jsou samozřejmě k dispozici i placené verze, které nabízejí více funkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám