Hlavní obsah

Apple odhalil dva nové systémy. Nabídne inteligentní synchronizaci a monitoring zdraví

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko
Aktualizováno

V americkém San Francisku v centru Moscone West odstartovala vývojářská konference World Wide Developer Conference (WWDC) společnosti Apple. Americký softwarový gigant zde odhalil softwarové novinky - operační systém Mac OS X 10.10 pro stolní počítače i notebooky a mobilní platformu iOS 8, kterou využívají počítačové tablety iPad a chytré telefony iPhone.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na WWDC 2014

Článek

Hned na úvod konference vystoupil šéf Applu Tim Cook. „Nyní je čas oslavovat všechny naše vývojáře a ty úžasné aplikace, které vytváří. Za všechny z Applu moc děkuji,“ pozdravil přeplněný sál Cook.

Bez dalších okolků rovnou přešel k hlavnímu tématu pondělní tiskové konference. „Dnes jsme tu proto, abychom mluvili o platformách OS X a iOS. Uvidíte, jak perfektně dokážou fungovat dohromady,“ prohlásil Cook.

Nový operační systém pro stolní počítače a notebooky od amerického počítačového gigantu se jmenuje OS X Yosemite. Svým vzhledem se skutečně přibližuje mobilní platformě iOS daleko více než předchozí verze, je modernější a čistší.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový operační systém se jmenuje Yosemite

To je zásluha především průsvitných panelů a plochého designu, který neruší uživatele žádnými 3D efekty. Nádech mobilního systému iOS čiší na uživatele ze všech stran – od samotných oken, přes lištu s aplikacemi, až po oznamovací centrum.

Ukládání dat on-line, snadná synchronizace

V systému Yosemite přibyla také zcela nová funkce, kterou je možné používat nejen v rámci Mac OS X, ale také na iOS a dokonce i Windows. Řeč je o on-line úložišti dat iCloud Drive, ve kterém bude možné uchovávat nejrůznější soubory.

Apple službu iCloud až doposud nabízel například pro synchronizaci fotografií nebo kontaktů, na Drive ale bude možné ukládat libovolné soubory. Novinka bude díky technologii Mail Drop spolupracovat také s e-mailovými schránkami, prostřednictvím kterých pak bude možné posílat až 5GB soubory. Ty nebudou cestovat internetem, ale budou uloženy právě v iCloud Drive.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Craig Federighi, který v Applu vede tým softwarových vývojářů, ukazuje systém Yosemite.

Americký počítačový gigant zapracoval také na snadnější synchronizaci mezi počítači a mobilními zařízeními. Díky technologii AirDrop je tak nyní možné pouhým přejetím displeje převést rozepsaný e-mail na počítač.

Místo toho, abyste telefonovali pomocí iPhonu, jednoduše hovor přesunete a přijmete na počítači.

Podobně technologie AirDrop funguje také s dalšími dokumenty a dokonce i telefonními hovory. Místo toho, abyste tedy telefonovali pomocí iPhonu, jednoduše hovor přesunete a přijmete na počítači.

Těmito kroky se snaží Apple těžit z popularity chytrých telefonů iPhone i počítačových tabletů iPad a nalákat zákazníky, aby přešli z konkurenčních platforem, především tedy Windows, na Mac OS X. Pouze tak budou totiž moci využít všechny demonstrované funkce.

Nový systém pro iPady a iPhony

Technologií AirDrop jsme se dostali k druhému velkému tématu večera – mobilní platformě iOS 8. Ta přináší na chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače iPod Touch také řadu nových funkcí.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Operační systém iOS 8 odhalil samotný šéf Applu Tim Cook.

Kromě snadného přenášení hovorů a klidně i rozepsaných dokumentů mezi mobilním zařízením a počítačem je to například možnost reagovat na zprávy přímo z rolovací oznamovací nabídky. Pokud tedy obdržíte SMS zprávu a budete chtít na ni reagovat, nemusíte ukončovat aplikaci nebo hru, kterou máte právě spuštěnou. Jednoduše komunikaci vyřídíte v rolovací liště a poté se dál věnujete své práci.

Svým vzhledem se iOS 8 velmi podobá svému předchůdci s pořadovým číslem sedm. Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí tedy uživatelské rozhraní osmiček čistějším a svěžejším dojmem. Nový systém je stejně jako iOS 7 barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS.  [celá zpráva]

Na zdraví budou myslet iPhony i iPady

Součástí iOS 8 bude také takzvaný HealthKit, tedy soubor aplikací určený ke sledování vlastního zdravotního stavu. Na rozdíl od konkurenčních přístrojů, jako je například Samsung Galaxy S5, však nebudou mobilní zařízení od Applu sbírat data svépomocí. Využívat budou aplikace třetích stran.

Americký počítačový gigant totiž již nyní nabízí ve svých prodejnách chytré náramky, jako jsou Jawbone Up24 , Fitbit Flex a Nike Fuelband. Ty dokážou sledovat denní aktivitu – nejen pohyb, ale také například spálené kalorie. Všechna získaná data se pak budou místo aplikací třetích stran zobrazovat včetně podrobných statistik a cvičebního plánu přímo v aplikacích od Applu.

O tom, co všechno nositelná elektronika dokáže a jak je možné ji používat, se dočtete v dřívějším článku. [celá zpráva]

Oba systémy budou zadarmo

Připraven je také HomeKit, který dokáže proměnit iPhone v ovladač chytré domácnosti. S jeho pomocí budou moci vývojáři připravit software pro ovládání světel, kamer, dveří, zámků nebo například termostatů.

Apple iOS 8 je pro vývojáře dostupný od pondělí. Finální verze pro koncové uživatele bude vydána jako bezplatná aktualizace na podzim. To samé platí také pro Mac OS X 10.10 Yosemite, bude zdarma a finální verze vyjde na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám