Hlavní obsah

Portugalský startup porazil Google u soudu, aplikaci pro Android může nabízet dál

Novinky, mif

Zajímavé rozuzlení má spor mezi společností Google a mladým portugalským startupem Aptoide. Tamní soud totiž americké internetové společnosti zakázal mazat z operačního systému Android aplikaci od portugalských tvůrců. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Aptoide

Článek

Aptoide je alternativní obchod s aplikacemi pro operační systém Android. Jde v podstatě o přímou konkurenci pro Google Play, tedy pro katalog, jenž je nedílnou součástí Androidu a který umožňuje lidem stahovat aplikace zdarma i za poplatek.

Spor mezi oběma stranami se rozhořel letos, kdy Google začal lidem bez jejich vědomí z telefonů a tabletů s Androidem aplikaci Aptoide odstraňovat. Americký podnik se snažil o to, aby uživatelé nestahovali aplikace z jiných zdrojů a zbytečně se tak nevystavovali například riziku nákazy virem.

Apple to má nastavené stejně

Koneckonců konkurenční společnost Apple to má nastavené v platformě iOS úplně stejně, stahovat programy pro iPhony a iPady je oficiální cestou možné pouze z App Storu.

Jenže portugalský soud měl na spor mezi startupem Aptoide a Googlem jiný názor. Rozhodl, že Google nesmí aplikaci z Androidu mazat. Agentura Reuters podotkla, že jde o vůbec první podobný případ soudu v EU, který by řešil takový spor.

„Jde jednoznačně o úspěch, máme obrovskou radost,“ prohlásil Carlos Nestal z portugalského startupu. Ten zároveň zdůraznil, že verdikt může být průlomový. „Soudní verdikt je signálem pro startupy na celém světě,“ konstatoval zástupce společnosti Aptoide.

Problémy mohou řešit i další startupy

„Pokud máte pádné argumenty, nemusíte se bát postavit ani takové konkurenci, jako je Google. Domníváme se navíc, že stejné problémy mohou řešit i další startupy, které představují pro Google konkurenci,“ doplnil Nestal.

Rozhodnutí soudu není platné pouze pro portugalský trh, ale pro 82 zemí, ve kterých Aptoide působí. A to včetně Británie a Indie.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Aplikace Aptoide má přes 250 miliónů uživatelů a chlubí se více než šesti miliardami stažených aplikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám