Hlavní obsah

Německá policie umí sledovat komunikaci na WhatsAppu, přestože je šifrovaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) už při vyšetřování využívá speciální aplikaci ve formě trojského koně ke sledování komunikace, a to i šifrované, mezi mobilními telefony. Informovaly o tom rozhlasové stanice NDR, WDR a list Süddeutsche Zeitung. Úřad odmítl tuto zprávu komentovat.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Podle médií lze touto technikou číst i zakódované zprávy předávané mezi takzvanými chytrými telefony pomocí aplikace WhatsApp. Šifrování je obcházeno softwarem tajně nainstalovaným do mobilu, který vytváří "fotokopii" textu zobrazeného na displeji a posílá ji vyšetřovatelům.

Spolkový sněm podle agentury DPA loni v červnu schválil zákonné opatření poskytující právní základ pro sledování komunikace přes službu Messenger.

List Welt am Sonntag na podzim s odvoláním na bezpečnostní zdroje napsal, že takzvaný spolkový trojský kůň, jehož vývoj stál 5,8 miliónu eur (147 miliónu korun), je do značné míry nepoužitelný. BKA ale už v té době pracovala na nové verzi k použití ještě během roku 2017. S touto verzí je prý možné sledovat šifrovanou komunikaci jak na mobilech, tak na tabletech.

WhatsApp je jednou z nejpopulárnějších komunikačních aplikací svého druhu. Na celém světě ji používá více než miliarda lidí. Provozovatelem této šifrované komunikační aplikace je Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám